Free ski je mladý sport. Přibližte ho?
V České republice se tento sport pohybuje třetím rokem. Moc se o něm neví, ale podle mého se v Čechách v budoucnu hodně rozšíří. Momentálně se tímto stylem lyžování zabývá přibližně pět set lidí. Je to něco na způsob akrobatického lyžování, ale své základy tento sport má ve snowboardingu.

O víkendu proběhl v Peci pod Sněžkou republikový šampionát. V jakém to bylo odvětví, protože vaše lyžování se skládá z několika částí?
Závodili jsme v Big Aier. To znamená ve skoku, který měří okolo osmnácti metrů. Rampa není tak vysoká jako u Aleše Valenty a používají se jiné triky a prvky, které rozhodčí bodově hodnotí.

Dá se tedy tento free sport přirovnat k akrobatickému lyžování?
To bych zase neřekl. Spíše bych to přirovnal ke snowboardingu. Lyže máme zahnuté na obou koncích a na můstek můžeme najíždět i po zpátku. Stejně je to i na dojezdu.

Jak jste se k tomuto sportu dostal?
Na Božím Daru jezdím na lyžích už odmala. Zhruba od tří let. Před několika roky jsem tento sport poprvé viděl v televizi na Eurosportu. Zaujalo mě to a řekl, jsem si, že bych to chtěl zkusit.

V České republice nemáte ty ideální podmínky. Kam jezdíte trénovat?
Převážně je to do Alp. Rakousko, Švýcarsko a další země. V Čechách ty podmínky nejsou špatné, ale máme problém se stavbou ramp a nájezdů na skoky.

Vy jste hrál dlouho tenis. Co má společného tenis a lyžování?
Tenis jsem hrál dlouho. Sice jsem byl registrovaný, ale více či méně jsem hrál jenom rekreačně. V Chodově toho nejde přes léto moc dělat, tak jsem hrál tenis.

Free ski je velice mladý sport. Jste vedení pod nějakou asociací?
Ano. Já jsem registrovaný v TJ Jáchymov, závodím za dva týmy a to K2 Ski a Billabong.

Jakou máte letní přípravu? Kam jezdíte?
Loni jsem byl na Novém Zélandu, kde jsme mohli trénovat. Musím říci, že mi to hodně pomohlo. Jinak jezdím do Šumperka k Alešovi Valentovi.