Pro některé otřelé sportovní nadšence prý nudný sport. Ne, spíše naopak. Své by o tom mohli povídat například hráči z Golfkroketu Karlovy Vary. Karlovaráci patří k šestici týmů, které se v republice oficiálně pyšní tímto netradičním sportem.

„Kroket má tři oficiální podoby, zahradní kroket, asociační kroket a golfkroket, který hrajeme my,“ vysvětloval zakladatel Golfkroketu Karlovy Vary Miroslav Pažďora.

Karlovarský kroketový klub načal svou historii již v roce 2002, kdy připravil svůj první green. V roce 2005 pak přišly na řadu první tréninky. „V roce 2005 jsme dodělali všechny potřebné práce na zázemí klubu v areálu hotelu Starý mlýn. Klub má v současné době k dispozici dvě greenová hřiště, klubovnu a v zimě pak využíváme v rámci tréninku přetlakovou halu,“ podotkl k historii klubu Pažďora.

Golfkroket Karlovy Vary se však může pyšnit také jednou raritkou. „Dostali jsme se do řetězce kroketových hotelů, kde je přihlášeno něco kolem padesáti tisíc hráčů. Pro nás je to takové malé vyznamenání,“ míní zakladatel klubu.

V letním období navíc Golfkroket pořádá na svých greenech mlýnský pohár pod názvem Mill Cup. Na programu bude totiž již jeho třetí ročník.

„V letošním roce se bude hrát již třetí ročník, a to tento víkend 25. a 26. července, s dotací 10.000 Kč, vždy od 9.00 hodin v našem areálu hotelu Starý mlýn Březová. Loňským vítězem Mill Cupu se stal současný prezident světové kroketové federace, Angličan David Openschaw, který při této příležitosti poprvé navštívil Karlovy Vary a také Českou republiku. Kroketový areál je přístupný široké veřejnosti, kroket také nabízíme při firemních a soukromých akcích jako sport pro pobavení,“ poukazoval Pažďora.

Karlovaráci však o sobě dávají hodně vědět i na mezinárodní scéně. „Naši hráči se zúčastnili za poslední tři roky několika turnajů v republice, ale i v zahraničí,“ bilancoval Pažďora.

Poslední účast hráčů z Golfkroketu Karlovy Vary byla v v červnu 2009 na mistrovství Evropy v Anglii, kde Miroslav Pažďora postoupil poprvé v historii českého kroketu z kvalifikační skupiny mezi šestnáct nejlepších hráčů a nakonec si připsal na své konto v konkurenci třiatřiceti hráčů hodně cenné konečné třinácté místo.

Dalším hráčem, který reprezentoval v červnu 2009 karlovarský klub, byl Pavel Gašek, který se zúčastnil v Anglii pro změnu mistrovství Evropy týmů, ve kterém si Česko připsalo na své konto patnáctou příčku.

Zahradní kroket
Oblíbená hra, dá se hrát na libovolné ploše. Náčiní se dá zakoupit v obchodech se sportovními potřebami.

Asociační kroket
Soutěžní sport, který má tradici více než sto padesát let, taktická hra je náročná jak na pravidla, tak na čas. Čeká se na chybu soupeře, jedna hra může trvat i dvě hodiny.

Golfkroket

Soutěžní sport, který se oficiálně hraje necelých dvacet let. Hra je založená na přesnosti a technice úderů, hráči se střídají po odehraném úderu, říká se jí také kulečník na trávě. Hra trvá 30 – 40 minut.