Dvojnásobný vítěz prestižní Tour de Ski a dvojnásobný olympijský bronzový medailista z Vancouveru se opět řádně připravuje na další lyžařskou sezonu. V rámci přípravy se Bauer tradičně zúčastnil i ostrovské Xterry, kde dokončil závod na slušném pátém místě. Nejen o tom jsme si s Lukášem povídali.

Jak pokračuje vaše dosavadní příprava před nadcházející lyžařskou sezonou a co obsahuje?
Dosavadní část letní přípravy probíhala víceméně podle plánu, v porovnání s předchozími lety je více zaměřena na rychlostní tréninky a nyní již mám za sebou dvakrát krátké soustředění v lyžařském tunelu v Oberhofu, kde jsme lyžovali a snažili se přenést rychlost z tréninků na lyže. Jinak tradiční náplní této části přípravy byl běh, tréninky a závody na kole, tréninky na kolečkových lyžích a posilování. Pár dní po Xteřře jsem odjel s rodinou na týden k moři, kde jsme strávili dovolenou a potřebný odpočinek od tréninku, neboť nyní již začíná druhá polovina letní přípravy, která bude již méně zábavná. Přijdou totiž na řadu zejména těžké rychlostní tréninky bez zpestření typu závody na horském kole apod., ale již pouze speciální lyžařská příprava, což obnáší běh, kolečkové lyže, posilování, později lyžování na ledovci Dachstein. Po návratu z dovolené jsem si ještě na tři dny odskočil do Tater, kde jsme s Martinem Bajčičákem, Ondrou Horynou a Jirkou Horčičkou absolvovali tři horské túry, a nyní jsem již zpět v tréninku.

Opět jste se zúčastnil ostrovské Xterry, která patří tradičně v posledních letech k příjemným zpestřením vašeho přípravného drilu. Jak byste zhodnotil váš výkon?
Se svým výkonem jsem naprosto spokojen, do závodu jsem šel bez jakékoli speciální přípravy a pouze s pár naplavanými metry. Závodu jsem se účastnil spíše z důvodu, že jsem poslední dva ročníky jel, že je závod blízko a tak trošku ze zvědavosti, jestli to opět uplavu. Stejně jako v předchozích ročnících nejslabší disciplínou bylo plavání, ostatní v pohodě, tam jsem měl již pocit, že závodím. Bohužel kvůli rozmoklé a extrémně blátivé, klouzavé trati běhu jsem nemohl využít své výhody, dobrého běhu v kopcích, takže to na lepší než 5. místo nestačilo, ale i s tímto umístěním a ztrátou jsem spokojen. Pro mě tím i skončilo těžké soustředění, takže spokojenost.

Co vás tedy ještě čeká v rámci přípravy?
V nejbližší době další týmové soustředění v rakouském Obertiliachu, kde budeme čtrnáct dní, poté opět pár dní trénink doma na Božím Daru a již v polovině září lyžování na ledovci.

Jak trávíte chvilky volna během přípravy?
Zatím bylo delší volno pouze týdenní dovolená, kde jsem se věnoval rodině a kromě plavání nijak netrénoval. Jinak je volno vždy jeden den po několika dnech tréninku, a to vždy doháním různé povinnosti, které se během tréninku nahromadily.

Jaké máte cíle a sny pro novou lyžařskou sezonu?
Stejně jako v předchozích sezonách být schopen bojovat s nejlepšími. Jednoznačnými vrcholy sezony jsou opět začátkem ledna Tour de Ski a ve druhé polovině února mistrovství světa v Oslu, což je o trochu vyšší cíl než Tour.

Zúčastníte se i letos Carlsbad Skisprintu?
Pokud mě nebudou trápit nějaké zdravotní problémy a vše se bude vyvíjet příznivě k Tour de Ski, tak bych se Carlsbad Skisprintu opět rád zúčastnil, protože loni jsem byl závodem a výbornou atmosférou v samém centru Karlových Varů velice nadšen.