„Špičku české xterry budou reprezentovat především ostřílení reprezentanti Karel Zadák a Honza Kubíček, do Ostrova se ale chystají i letos velice úspěšní mlaďoši Jiří Klíma, Tomáš Matera, Petr Šlajs a nejúspěšnější juniorský reprezentant, karlovarský Vojta Dědek, ale i loňský smolař Martin Krňávek,“ vybírá nejzvučnější jména ze startovní listiny ředitel závodu Jan Novák.

„Na závod ale přijede i loni velice úspěšná skupina lyžařů, účast v elitním závodě už potvrdili Lukáš Bauer, Martin Jakš a Petr Novák a s největší pravděpodobností uvidíme i mistra světa Martina Koukala,“ pokračuje Novák a slibuje: „Je jisté, že letos už se u nás tak kvalitní konkurence nesejde!“

Dva dny před startem pořadatelé dolaďují poslední detaily a věří, že sobotní závody uspokojí nejenom elitu, ale že si na svoje přijdou všichni přátelé sportu i jejich děti. Kromě mistrovského závodu, který se pojede na delších, těžších a techničtějších tratích, jsou ostatní tratě postavené tak, aby je zvládli i amatéři a veteráni nad 60.

„Přijít může každý sportovní nadšenec, kterému nevadí, že se trochu zadýchá, zpotí a umaže,“ zve hobby triatlety do Ostrova Jan Novák.

Světovou novinkou letošní ostrovské Xterry je odpolední Super sprint. „Do tohoto závodu postoupí dvacet nejlepších z dopoledního mistrovství republiky. Čeká je duatlon, který se startuje handicapovou metodou podle dopoledního plaveckého výsledku. Nejprve jakési semifinále, při kterém závodníci absolvují kolo i běh na velice krátkých okruzích s umělými překážkami, z něho pak sedm nejlepších postoupí do finále, které se pojede na ještě kratší trati s hromadným startem formou koridy, kdy poslední v každém okruhu odpadá,“ přibližuje atraktivní novinku ředitel ostrovské Xterry.