V 5. závodě Světového poháru 2008 v terénním triatlonu v rakouském Klopeinersee si připsali hned dvě vítězství. Radost přinesl už dopoledne junior Lubomír Bachura, který jako jediný Karlovarák startoval za krásného počasí ve zkráceném závodě na tratích 500 m plavání, 15 km MTB a 5 km běhu. Velmi dobře zaplaval a na velice technicky náročnou cyklistickou trať vyjížděl na 6. místě z 86 startujících.

„Potvrdil, že kolo je jeho nejsilnější triatlonovou disciplínou, od začátku jel velice ostře a minutovou ztrátu z plavání snižoval tak, že už v polovině okruhu se dostal do čela. Rychleji než on dokázal jet jen pozdější absolutní vítěz závodu Rakušan Achim Mörtl, který se mu na kole přiblížil na pouhých 20 vteřin, a protože je i výborným běžcem, v závěrečné části ho předběhl. Luboš pak proběhl cílem na druhém místě jako suverénní vítěz juniorské kategorie,“ radoval se z úspěchu svého svěřence trenér Jan Novák.

V hlavním závodě na tratích 1,5 km plavání, 30 km MTB a 10 km běhu se ve dvousetčlenném startovním poli představili hned tři závodníci X-teamu BaNo, Martin Jiskra, Tomáš Eberl a Vojta Veselý, všichni v nejpočetněji obsazené kategorii 20 – 30 let.

„Už ve vodě začínalo být patrné, že o prvenství si to rozdá nějakých pět či sedm závodníků, mezi kterými byl i letošní vítěz Xterry v Ostrově Karel Zadák z Brna. Naši kluci zaplavali solidně a z vody šli s přijatelnou ztrátou Eberl na 42., Jiskra na 47. a Veselý na 76. místě. Nesmírně náročná cyklistická část, ztížená navíc deštěm, jim sedla a všem třem se podařilo ztrátu výrazně snížit.

Do závěrečné části vybíhal jako první rakouský reprezentant Michael Weiss následovaný Francouzem Batalierem a Karlem Zadákem, Martin vybíhal na 21., Tomáš na 32. a Vojta na 46. místě,“ přiblížil první dvě části závodu trenér X-teamu BaNo.

V závěrečné běžecké části si z Karlovaráků nejvíce polepšil loňský juniorský mistr světa Martin Jiskra.

„Velice brzy se dostal do vynikajícího běžeckého tempa a postupně předběhl celé hejno závodníků včetně Slováka Petra Mosného, který do té doby běžel v kategorii do 30 let na prvním místě. Když se pak Martinovi dva kilometry před cílem podařilo předběhnout i letošního juniorského mistra Evropy Materu, bylo jasné, že si běží pro letošní nejlepší výsledek. Nakonec proběhl cílem na celkovém 15. místě a svoji kategorii vyhrál,“ neskrýval radost Jan Novák.

Absolutním vítězem závodu se stal Rakušan Weiss, Zadák jako nejlepší z Čechů přiběhl na 5. místě. Výborných výsledků dosáhli i Eberl, v absolutním pořadí na 28. a ve své kategorii třetí, a Veselý, celkově 37. a v kategorii od 20 do 30 let pátý.

Karlovaráci v Rakousku výborně reprezentovali nejen své město, ale i Českou republiku a potvrdili oprávněnost nominace na říjnové mistrovství světa na Havaji.