S házením začal pod vedením svého otce již v raném věku. Poté se však přesunul na zelené kolbiště, kde šest let bojoval v dresu FK Ostrov, aby se opět vrátil ke kuželkám. Závěr uplynulého roku se tak zapsal do jeho sportovního života tučným písmem.

Čtrnáctiletý žák ostrovské základní školy Myslbekova Ladislav Urban dosáhl na české kuželkářské scéně za své výkony v rámci Kuželkáře roku ocenění Talent roku 2009.

„Tento úspěch by měl být zapsán do kuželkářské síně slávy, nejen proto si toho hodně vážím,“ liboval si na úvod Ladislav Urban. Hráč SKK Karlovy Vary, který v této sezoně nastupuje v dresu Slovanu Karlovy Vary, kde je na hostování, tak vystoupal na kuželkářský vrchol.

Kdy jste se začal věnovat kuželkám a kdo vás k nim přivedl?
Tak já už jsem si začal házet v pěti letech, jelikož můj táta hraje taktéž kuželky, ten mne k tomuto sportu přivedl.

Proč u vás vyhrály zrovna kuželky, jiné sporty vás nezajímaly?
Ale ano, zajímaly. Hrál jsem šest let fotbal za FK Ostrov, ale poté mi byly přednější kuželky a jsem rád, že jsem se pro ně rozhodl.

V čem jsou tedy kuželky specifické?
Hrajete buď za družstvo, nebo sám za sebe. Hodně také záleží na tom, abyste našli pořádnou ulici. Musíte ji chytnout a pak už na ni jen pokládat. Pokud vždy trefíte správné místo, tak to tam pak zajíždí samo.

Máte za sebou nějaké úspěchy, a pokud ano, tak jaké?
Teď jsem dvakrát za sebou vyhrál Pohár mladých nadějí pro rok 2008 a 2009, kde startovali kuželkáři do patnácti let. A můžu říci, že konkurence byla veliká.

Jde skloubit kuželkářský sport a školu?
Ano. I když je to také časově hodně náročné, dá se to zvládnout, jelikož trénuji, co nejvíce to jde.

Jste hráčem SKK Karlovy Vary, přesto hrajete za konkurenci, Slovan Karlovy Vary, proč?
Konkurence, jak se to vezme (úsměv). Jsem rád, že můžu pomoci Slovanu, kde jsem vlastně pouze na hostování. Trénuji však za oba kluby. Za SKK mě trénují taťka Ladislav Urban a Jan Vank, za Slovan pak Pavel Staša, za což bych jim chtěl poděkovat.

Jaké máte plány do budoucna?
Chtěl bych si zahrát III. ligu za SKK Karlovy Vary s mým taťkou. Dále pak hrát co nejlépe a doufat, že mě osloví nějaký profesionální tým. Hodně bymě lákalo Německo.