Pořadatelé proto již spustili naplné obrátky pro závodníky přihlašovací systém, a to ve všech kategoriích. Nejen o tom jsme si povídali s ředitelem City Triathlonu Vladimírem Malým.

Na co se mohou Karlovaráci letos těšit? Připravili jste oproti loňsku nějaké změny?
Do rozsahu a formy celé akce jsme nezasahovali. Sobotu věnujeme tradičně sportující veřejnosti. Od 10.00 hodin na Rolavě si děti od 3 do 14 let budou moci vyzkoušet duatlon, a od 18.00 hodin odstartuje otevřený závod pro veřejnost, který je nositelem statutů MČR Age groups, Závod Českého poháru juniorů, Mistrovství Karlovarského kraje jednotlivců a týmů. Navíc se také poběží závod dvou až tříčlenných štafet. Neděle pak bude patřit od 10.00 hodin profesionálkám při závodu seriálu EP a MČR na olympijských tratích, a od 15.00 hodin se v témže závodě utkají muži.

Karlovarský City Triathlon získal i v zahraničí chvalitebnou triatlonovovou reputaci, proto také patří k k vyhledávaným závodům…
Ano, to je pravda. Věhlas našeho závodu již dávno přesáhl i za hranice. A to zejména díky jeho tradici. Navíc někteří závodníci jsou City Triathlonu věrní, a často se do Karlových Varů vrací. Velkou roli také hraje nádherné prostředí nejznámějšího lázeňského města u nás, dále pak spravedlivé a provozu uzavřené tratě, zázemí akce evropského formátu, a jinde nevídaná divácká kulisa.

Jednu změnu jste přeci jen oproti minulým ročníkům udělali…
Zásadní a myslím, že jedinou změnou je čas startu závodu MČR Age Groups a WITTE Automotive Team Race. Posunuli jsme jej na 18.00 hodin. Důvod? Hlavním cílem této změny je přilákat jak diváky tak potenciální závodníky na triatlon do města po dni stráveném u vody nebo na výletě. Bereme to jako nový večerní triatlon. A pokud se změna osvědčí, v příštích ročnících zahýbáme i s časy EP a vyjdeme vstříc divákům. Zájemci se tak mohou přihlásit do závodů na www.championchip.cz.

Loňský ročník ovládl v lázeňském městě Filip Ospalý, postaví se i letos na start City Triathlonu?
Filip Ospalý od nás pozvánku dostal, ale nevím, jestli se kvůli vytíženosti závodu zúčastní. Prozatím máme přihlášeno 80 závodníků v kategorii mužů pro EP. Rádi bychom pak naplnili i kvótu 40 závodnic do kategorie žen EP.

Má pro vás některý závod, který se po dva dny v lázních uskuteční, větší váhu než ty ostatní?
Nemá. Pro nás jsou všichni závodníci stejně důležití a všichni jsou na prvním místě. Hlavním impulzem k organizaci závodů pro veřejnost bylo, že jsme chtěli, aby i úplný amatér, který nemá ambice zúčastnit se velkých závodů, měl příležitost vyzkoušet si zajištění a atmosféru závodu mezinárodního formátu.

Jak letos budou vypadat tratě? Doznají nějakých změn?
Tratě zůstanou naprosto stejné, závodníky čeká tradiční výběh na molo se skokem do dalšího kola, stejně tak výšlap na Zámecký vrch a depo i finiš u Thermalu, kde ještě před třemi týdny vystupovaly filmové hvězdy z limuzín na červený koberec.

Bylo hodně obtížné letos sehnat finanční prostředky na závody evropského formátu?
Letos snad jako nikdy předtím. Přikládám to setrvačnosti finanční krize. Museli jsme jít cestou škrtů, ale s tím, že se to nesmí v žádném případě dotknout závodníkovy bezpečnosti a celé sportovní stránky. Navíc se vyskytl fenomén „virtuálního sponzora“. Abych jej vysvětlil: Během jednání o partnerství k akci nám většinou byly vyjádřeny ohromné sympatie, nadšení z projektu, ovšem s dovětkem, že někdo by do toho zcela jistě měl jít, protože je to krásné, ale my (sponzoři) to zrovna nebudeme. A odpovědí obdobného ražení bylo více. Naštěstí dobří tradiční partneři zůstávají. Neumím si představit, že bych každý rok hledal celé nové portfolio sponzorů.

Jak obtížné je vlastně uspořádat EP? Jaké podmínky si klade ETU?
Jako organizátoři jsme si už s MČR v roce 2006 dali laťku hodně vysoko. Mám na mysli servis pro závodníky, zajištění bezpečnosti na tratích atd. K závodu EP přibyl ještě povinný brífink a jednání po svazu s ještě další institucí, jež má svá specifika. Ale zásadní skok byl jen ve financích. ETU musíme garantovat 6000 euro licenčního poplatku a 12000 euro Prize Money.

Kolik času v pozici ředitele City Triathlonu věnujete přípravě závodu?
Přípravě City Triathlonu se věnuji celý rok. Od půli září do května se to dá považovat za jednu čtvrtinu hlavního pracovního poměru a ve zbylých měsících úvazek roste až k srpnu, kdy není 15 hodin práce denně výjimkou. Naštěstí mám velmi tolerantního zaměstnavatele a přítelkyni.

Jaké tedy máte plány s City Triathlonem do budoucna? Zopakujete si například ME?
Ambice a současná realita jsou dvě naprosto odlišné věci. Mojí současnou ambicí je závod nezmenšovat a zachovat si současné statuty jako minimum. Jsem si moc dobře vědom toho, že kdybychom o Evropský pohár přišli, budeme jej těžko získávat zpět. Dnes máme pozici velmi solventního partnera a nechceme ETU jakkoliv zklamat. Naším úkolem pro příští rok je nalézt skutečně silného generálního partnera. Pokud bude mít zájem o ME, SP či MS, my do toho půjdeme. Je ovšem potřeba zůstat nohama na zemi.