V úvodním utkání skupiny A1 nadstavbové části Trocal ŽBL dokázaly udolat brněnský Valosun až v samotném závěru lepší psychikou, a změnu tak doznalo pořadí na třetím místě tabulky.

Lokomotiva je momentálně nejlepší ze „zbytku světa“ za suverény Gambrinusem Brno a USK Praha (v sobotu 86:51 pro účastníka Final Four Euroligy).

BK Lokomotiva K. Vary 81
Valosun Brno 77

Karlovarské hráčky se domácímu publiku představily v sestavě Šándorčínová, Sedláčková, Hricková, Vodrážková, Magerčiaková (Wallace, Kučerová, Větrovcová) a opět ukázaly, že drama předváděné v posledních zápasech mají v krvi.

Znovu se se soupeřkami tahaly o každý koš. První pohnula ukazatelem skóre Vodrážková třemi body za koš s faulem, ale hned trojkou kontrovala Belanská. Valosun nasadil vpravdě těžkotonážní nástroj, nejnovější posilu Modupe Ishola, Američanku nigerijského původu. Už jen pohled na ni musel strašit a subtilnější domácí hráčky měly velký problém. Když do ní narazila např. Šándorčínová tak to bylo jako do zdi, která se ani nehnula. K tomu se přidala druhá černá hráčka v brněnském dresu, Američanka Wynter C Whitley, a velmi dobrá střelba z dálky. Přesto Lokomotiva držela statečně krok a po první části vedla (20:17).

V 7. minutě, při největším vedení (14:8), se poprvé znovu po dvou letech představila karlovarskému publiku Lenka Větrovcová a těsně před první pauzou dala svůj první koš. Domácí mohli nasadit i Američanku Teru Wallace, a i když se na ní projevil treninkový výpadek ukázalo se, že je nepostradatelná.

Druhou část zahájila trojkou Hejdová, srovnala a za pět minut byl náskok na straně Valosunu (24:31), domácí opět srovnali a to úplně, v poločase byl stav 35:35. Výborný basketbal z obou stran měl pokračování i ve druhém poločase a na začátku poslední části se už už zdálo, že to tentokrát bude bez nervů. Lokomotiva totiž vedla 65:55, nejvyšším rozdílem, jaký si některý z celků vytvořil. Chvilkový výpadek ale málem stál domácí zápas.

Dvě minuty před koncem totiž trojkou Hejdové byl stav otočený (71:72). Ještě půl minuty před koncem Brňanky vedly, pak ale začala úřadovat karlovarská rozehrávačka Wallaceová, která dokázala i s faulem trefit za dva body, proměnit trestný hod a nakonec i překazit poslední akci Valosunu. Následně ještě hosté faulovali Šándorčínovou a ta dvěma proměněnými šestkami pět sekund před klaksonem definitivně zpečetila výsledek.

Další utkání skupiny A1, čtyř nejlepších, hrají basketbalistky karlovarské Lokomotivy už v úterý v Praze Na Folimance proti ZVVZ USK.

Body: Magerčiaková 19, Vodrážková 18, Kučerová 15, Wallace 11, Hricková 9, Šándorčínová 5, Větrovcová 4 - Whitley 20, Hejdová 17, Vlková 11, Belanská 8, Svobodová a Ishola 7, Kysilková 5, Mrhálková 2.
Fauly: 19:22.
TH: 21/18:26/22.
Trojky: 12/5:20/7.
5 chyb: 33. Větrovcová, 39. Vodrážková - 38. Svobodová.
Rozhodčí: Jiří Smetana (Plzeň), Rostislav Milata (Praha).
Diváků: 167.
Po čtvrtinách: 20:17, 35:35, 61:55.
Nejlepší hráčky: Miroslava Vodrážková - Wynter C Whitley.

Ivo Vymětalík