Po přijatelné středeční porážce 88:45 se hned druhý den „domácí“ odveta, opět v hale Rosnička, basketbalistkám karlovarské Lokomotivy už tolik nepovedla. Přesto prohra o třiapadesát s evropským velkoklubem Gambrinusem Brno v jeho prostředí není tak špatná.

BK Lokomotiva K. Vary 42
Gambrinus Brno 95

Zápas nadstavbové části Trocal ŽBL, skupiny A1, se hrál hrál kvůli přípravě Brňanek na Final Four Evropské ligy opět v hale Rosnička, jako domácí tým však byla vedena Lokomotiva.

A ta nastoupila v sestavě Sedláčková, Hricková, Magerčiaková, Vodrážková, Větrovcová (Bártová, Zmeková, Kučerová, Štrubelová), tedy znovu bez zraněné americké rozehrávačky Tery Wallace a také slovenské rozehrávačky Kataríny Šándorčínové. V obou utkáních tedy chyběly hráčky na nejdůležitějším postu, a to je velký problém.

Na rozdíl od středy vstoupily brněnské basketbalistky do zápasu ve vyšším tempu a hned v první čtvrtině získaly náskok 23 bodů (10:33). Výpadku se ale favoritky nevyvarovaly, ve druhé části hodně chybovaly a tuto pasáž s aktivně hrajícími soupeřkami, které se opíraly hlavně o výkon Magerčiakové, prohrály o bod 13:14. Přesto byl v poločase rozdíl patrný (24:46).

Druhá polovina utkání už byla zcela v brněnské režii. Střelecky se dařilo kvartetu Veselá, Vítečková, Whitmore a Žirková. Oproti středě zůstala pouze v civilu na lavičce kapitánka Gambrinusu Hana Machová.

Lokomotiva vyšla nejlepšímu českému ženskému basketbalovému týmu a jednomu z nejlepších světových vstříc a před Final Four Euroligy, který pořádá, mu ušetřila jednu cestu na západ Čech.

„Žabiny“ tak pravděpodobně už v této sezoně v Tuhnicích neuvidíme, snad případně ve finále. Do konce nadstavbové části, skupiny A1, hraje Lokomotiva už jen dvě utkání.

Příští středu opět v Brně, ale tentokrát s Valosunem a to půjde o třetí místo, a končí v pátek 28. března (!) v 17.00 hodin (!) doma se ZVVZ USK Praha.

Body: Magerčiaková 12, Kučerová, Vodrážková a Větrovcová 6, Hricková 5, Bártová 3, Zmeková a Štrubelová 2 - Veselá 19, Vítečková 17, Whitmore 15, Žirková 13, Kulichová a Maiga-Ba 8, Večeřová 6, Stehlíková 5, Ivkovicné-Béres 4.
Fauly: 10:12.
TH: 2/2:12/10.
Trojky: 11/4:12/7.
Rozhodčí: Jiří Jedlička (Brno), Ivor Matějek (Hradec Králové).
Diváků: 52.
Po čtvrtinách: 10:33, 24:46, 31:73.
Nejlepší hráčka: Jana Veselá (Gambrinus).

Poprvé v televizi

Historicky první přímý televizní přenos mají basketbalistky karlovarské Lokomotivy už za sebou. Stalo se v neděli 2. prosince loňského roku, kdy program ČT4 Sport vysílal utkání Trocal ŽBL Valosun Brno - BK Lokomotiva Karlovy Vary z Městské haly míčových sportů v Brně. I dík nervozitě hráček nedopadl dobře, Lokomotiva prohrála 72:85.

Teď se ovšem chystá další televizní premiéra. Bude jí historicky první přímý přenos basketbalového utkání z Karlových Varů.

Dne 10. 4. 2008 od 18.00 hodin při příležitosti konání utkání domácí odvety čtvrtfinále play off Trocal ŽBL, bude uskutečněn historicky první přímý televizní přenos karlovarského ženského basketbalu na sportovním kanálu České televize ze stařičké sportovní haly v Tuhnicích.

„Soupeře sice ještě neznáme, ale přijďte povzbudit naše děvčata a vyprodané hlediště bude důkazem, že ženský basketbal v Karlových Varech má svoji kvalitu a divácké zázemí. Nacvičit to můžete již 28. 3. 2008 (pátek) od 17.00 hodin, kdy naše děvčata hostí v posledním utkání nadstavbové skupiny A1 nadmíru těžkého soupeře USK Praha,“ srdečně zve manažer karlovarských basketbalistek Roman Maleček.

Ivo Vymětalík