Snad jen přímý zásah shůry by mohl zhatit pořádání závodů v běhu na lyžích Carlsbad Ski Sprint. Příprava akce, která vyvrcholí na Štěpána ve středu 26. prosince na karlovarské Masarykově třídě, vstoupí dnes do závěrečné fáze.

„Počasí nás už nezaskočí,“ je přesvědčený ředitel závodu Martin Müller z pořádající agentury Müller Production. „Díky podpoře města Abertam, které nám dalo k dispozici celou sjezdovku s potřebným technickým zázemím, máme vyrobeny tři tisíce kubíků umělého sněhu, tedy třikrát víc, než bude na výstavbu trati potřeba. Rezerva je tedy dostatečná, aby tohle roztálo, muselo by tři dny nepřetržitě pršet při teplotě plus deset. Žádná taková klimatická katastrofa nám ale nehrozí, předpověď je naopak velmi příznivá, až do Vánoc má mrznout,“ pochvaluje si Müller.

Hromada sněhu se dá do pohybu už dnes dopoledne, kdy ji patnáct velkých nákladních vozů převeze do Karlových Varů. Tady bude sníh až do Vánoc deponován v uzavřeném areálu firmy Mattoni, aby vymrzl, a na Masarykovu třídu se začne navážet hned ráno po Štědrém večeru.

„Máme nasmlouváno deset malých náklaďáčků,“ rozptyluje Müller obavy, že dlažbu na ´Masaryčce´ zničí těžká technika. „Rolba na úpravu trati má tři tuny, teda jen o málo víc než kdejaký ´offroad´, a navíc nemá kola, nýbrž pásy,“ dodává ředitel závodu.

Pomalu se už také uzavírá startovní listina. „Českou republiku budou reprezentovat naši nejlepší sprinteři Milan Šperl, Martin Koukal a Dušan Kožíšek, start Lukáše Bauera je zatím potvrzený na 99 procent. Lukáš zcela pochopitelně preferuje závody Tour de Ski a v případě, že se nakonec rozhodne ve Varech nestartovat, bude čtvrtým Čechem Aleš Razým,“ potvrzuje účast naší reprezentace Martin Müller.

Žádnou ´druhou ligu´ nevysílá do Varů ani Rusko, jehož barvy bude hájit reprezentační kvarteto specialistů na sprint, a už vůbec ne Němci. Ti si vyhradili právo nominovat na závod finalisty mezinárodního mistrovství Německa ve sprintu, které se o víkendu koná v Oberwiesenthalu.

Zajímavým zpestřením sportovního programu bude závod mládeže, ve kterém se na stejné trati jako muži ve čtyřech bězích představí naděje krušnohorského lyžování. „Závodit budou kluci i děvčata ve dvou věkových kategoriích, a bude to trojutkání LK Slovan Karlovy Vary – LK Quilt Pernink a LK Jiskra Aš,“ upřesňuje ředitel Carlsbad Ski Sprintu.