Dva roky totiž organizátoři museli patnácté pokračování závodu ve vytrvalostním běhu na lyžích zrušit pro nepřízeň počasí a nedostatek sněhu. V sobotu 14. února se tak konečně dočkali.

Na start závodu, který načal svou patnáctou kapitolu v sedm hodin ráno, se postavilo celkem čtyřiašedesát odvážlivců, kteří byli rozděleni do čtyř kategorií, muži 10 hodin, ženy 10 hodin, ženy 6 hodin a junioři 6 hodin. V hlavní kategorii mužů si vyjel v blatenských stopách celkový triumf Tomáš Kamaryt (na snímku), který během deseti hodin uběhl celkem čtrnáct desetikilometrových okruhů. Druhý Pavel Fišer si jich pak připsal na své konto třináct, stejně si počínal i třetí Vladislav Pachta. V kategorii žen 10 hodin dominovala běžecké stopě Jarmila Holasová, která obkroužila okolí Horní Blatné hned desetkrát. Stejný počet kol, ale s horším časem zamířila do cíle stříbrná Irena Macková. Na stupních vítězů je pak doplnila bronzová s devíti ujetými okruhy Kateřina Bařtipánová.

V kategorii žen 6 hodin si v bílé stopě nejlépe počínala Jana Novotná, která zdolala šest desetikilometrových okruhů. Druhá Žaneta Dammerová jich pak ujela pět, stejně jako třetí Radka Havlíčková. V poslední kategorii juniorů si vyjel vítězství jediný účastník této kategorie s třemi okruhy hornoblatenský rodák Daniel Vopalecký.

„Jsme moc rádi, že jsme se do třetice konečně dočkali. I když trochu mrzlo, určitě závodníci ukázali, co v nich je, a o tom také tento závod je. O tom svědčí i rekordní startovní listina, do které se zapsalo celkem šedesát čtyři běžkařů,“ vysvětloval ředitel závodu František Fišer.

O tom se přesvědčili i samotní odvážlivci, kteří si mnohdy sáhli na dno svých sil. „Je to takový adrenalin. Chtěl bych závěrem všem, kdo se na závodech nějakým způsobem podíleli, poděkovat, jelikož bez nich bychom to těžko zvládli. Už se těšíme na šestnáctý ročník,“ uzavřel Fišer.