Pro ilustraci dnes přinášíme přehled větších atletických akcí, kterých se letos atleti z Ostrova zúčastnili, a úspěchů, které na nich vybojovali. Pro čtenáře našeho Deníku jej připravila Eva Pavelková.

„Prvním ze závodů, které stojí za zaznamenání, bylo v květnu 1. kolo oblastního mistrovství družstev. Do Klatov to z Ostrova sice není zrovna blízko, ale výkony za to stály. Pro tento rok dokonce Ostrov postavil své vlastní družstvo dorostenek, které nakonec zvítězilo v bodování Karlovarského kraje i přesto, že reprezentantky byly jen tři, specialistky na sprinty (skoky a vrhy) Anna Müllerová a Eva Navrátilová a Eva Pavelková, závodící na středních tratích (+ hody a vrhy).

Ještě v květnu se konalo další mistrovství oblasti, pro změnu jednotlivců, kde si ostrovští atleti znovu vylepšili své letošní nejlepší výkony, jimiž se také kvalifikovali na mistrovství republiky. To se konalo v Praze o víkendu 20. až 22. června a Ostrov zde měl trojí (a jaksi půlté) zastoupení. Štěpán Kříž si v běhu na 400 m dorostenců novým osobním rekordem 51,76 zajistil postup do finále a celkově skončil osmý. David Pejšman se představil na trati 200 m v kategorii dorostenců časem 23,68. Anna Müllerová reprezentovala na stejné trati dorostenek svým osobním maximem 26,80. A konečně Michal Stark, dnes již reprezentant Dukly Praha, ale odchovanec ostrovské atletiky stále ještě v Ostrově trénující, si dokonce dvakrát přepsal svůj nejlepší výkon na 400 m na konečných 49,44, které mu nakonec vynesly 6. místo. V závěru mítinku ještě podpořil dukelskou štafetu na 4x 400 m, která si i díky němu odvezla stříbrnou medaili.

Poslední velká akce se uskutečnila na konci prázdnin na pražské Dukle a bylo jí Mistrovství mužů a žen do 22 let. Štěpán Kříž se sem nakonec probojoval, a přestože byl ve své disciplíně nejmladším účastníkem, vedl si skvěle a v běhu na 400 m proběhl cílem v čase 52,10. Michal Stark si na stejné trati znovu vylepšil své maximum na výborných 49,09 a s jistotou postoupil i do finále, kde po vyrovnaném souboji nakonec skončil na sedmé pozici. Třetí místo pak bral za štafetu 4 × 400 m spolu s týmovými kolegy z Dukly Praha.

Nejlepší výkony v dresu Ostrova v letošním roce podával sedmnáctiletý Štěpán Kříž. Kromě již zmíněného času 51,76 na 400 metrů, kterým se blýskl ma dorosteneckém šampionátu v Praze, si připsal i velmi dobré výkony na kratších tratích. Na 200 m zaběhl 28. června na stadionu v České Lípě čas 22,90 a na stometrové trati zaběhl 31. května v Praze 11,43.

(lht, ega)