Do sbírky úspěchů nohejbalového klubu SK Liapor přibyly o víkendu dvě medaile z mistrovství Evropy. Zlatou a titul šampiona vybojoval v dresu Slovenska ve trojicích Richard Makara a stříbrnou ve stejné disciplíně v dresu České republiky Honza Vanke. Nohejbal už dávno není tak malý sport, za jaký jej ještě spousta ´expertů´ považuje. Na evropském šapionátu ve slovenském Trenčíně se sešli reprezentanti deseti zemí.

Kromě ´starých známých´ z minulých let Čechů, Slováků, Rumunů a Maďarů se na mistrovství kvalifikovali reprezentanti Ukrajiny, Turecka, Chorvatska, Itálie, Švýcarska a Francie. A rozhodně tu nebyli jen do počtu.

Nejrazantněji vtrhli zástupci zemí ´galského kohouta a helvétského kříže´ do soutěže singlistů, kde Švýcar Berger a Francouz Liebert vyřadili vysoce favorizované ´legendy´ této disciplíny Rumuna Purice a Maďara Pála. Berger nakonec skončil druhý za zlatým Slovákem Ižolem, Česko urvalo zásluhou Pavla Kopa bronz.

Zlato pro naše barvy vybojovala ve dvojicích modřicko – čakovická sestava Bubniak, Mrákava, Pelikán a stejná sestava byla na stupních vítězů i v u nás běžně nehraných křížových dvojicích.

Vyvrcholením šampionátu byly ovšem trojice. Královská disciplína nohejbalu měla jednoznačné favority v reprezentantech zakladatelských zemí Česka a Slovenska. Ti také tuto roli potvrdili a suverénně, bez ztráty jediného setu (!!) dokráčeli do ´federálního´ finále. K naší radosti v něm měl karlovarský Liapor zastoupení na obou stranách sítě a tedy tutové zlato už předem!

„V českém týmu hrál prakticky celý turnaj v základní sestavě Honza Vanke jako zadní za Doubravou a Řehákem, a hráli výborně. Ve finále proti Slovákům pak trenéři Šmejkal se Sehnalem touto osvědčenou sestavou nepochopitelně zamíchali. ´Vaňous´ šel dopředu na blok a dozadu k Řehákovi postavili Kalase. Začali výborně a vedli už 9:5, ale pak přišly dvě nevynucené chyby, naši ztratili rytmus, Slováci otočili, vyhráli set a v obrovské euforii pak dotáhli zápas do vítězného konce,“ přibližuje nervy drásající duel karlovarský nohejbalista František Veselý, který šampionát sledoval na vlastní oči.

Zlatá medaile ve trojicích tedy zůstala zásluhou Makary, bratrů Perunových, Stupáka a Forraie na Slovensku, Češi ve složení Vanke, Doubrava, Kalas, Řehák a Bubniak se museli spokojit se stříbrem.