Lázeňský pohár, který letos psal už 47. kapitolu své historie, svou účastí ozdobila kompletní seniorská a juniorská špička, z reprezentantů chyběl akorát pětinásobný vítěz karlovarského turnaje Jiří Beran, který se zotavuje po operaci kolene. Výkonnostní laťku dále zvyšovali i tradiční účastníci „Lázeňáku" ze dvou polských klubů a ze Slovenska a elita českého moderního pětiboje.

„Kdybych měl vyjmenovat všechny horké favority, prsty by mi určitě nestačily. K těm nejžhavějším bych počítal Pavla Pitru ze SC Praha, devátého ve Světovém žebříčku seniorů a naše největší želízko pro olympiádu v Riu, a letošního mistra světa v moderním pětiboji Honzu Kufa z Dukly Praha. Na vítězství si mohli myslet i člen A týmu polské seniorské reprezentace Marcel Bas a jeho klubový kolega z Piastu Gliwice, kadetský vicemistr světa Sebastian Majgier, a v neposlední řadě i juniorský mistr Evropy Michal Čupr ze Slavoje Litoměřice," vypočítal nejzvučnější jména předseda pořádajícího oddílu Martin Rubeš starší.

Turnaj, na jehož startu se sešlo 76 závodníků, provázela od samotného začátku lehká nervozita, která panovala zvláště mezi reprezentanty. „Vstupujeme do sezony, ve které se hraje o účast na olympiádě. Pro ty, co si nominaci nevybojují přímo, je jedinou šancí Evropská kvalifikace, kam ale postoupí jen jediný náš zástupce, a to pouze první muž českého žebříčku. A protože tam se počítá každý bod, brali všichni náš turnaj daleko vážněji, než v minulých neolympijských letech," vysvětlil Rubeš.

Pořádající Lokomotiva postavila na start sedm borců, z nichž největší nadějí byl člen juniorské i seniorské reprezentace Martin Rubeš mladší. Naděje do něj vkládané nezklamal a celý turnaj zvládl s vysokým nasazením, chladnou hlavou a vynikajícími výsledky. Začal skutečně skvěle, když v základním kole vyšermoval šest vítězství, a v eliminačním pavouku přes Habarta z Bohemians Praha, Knapa z Liberce a Bilka z Dukly Praha hladce postoupil do čtvrtfinále.

Ve vítězném tažení pak Rubeš pokračoval i v osmičce, kde nejprve v boji o postup mezi nejlepší čtyři celkem hladce 15:10 smetl z planše svého kolegu z juniorské reprezentace Kristiána D´Amico. Těžší to měl v semifinále, kde ho čekal ostřílený seniorský reprezentant Richard Pokorný z USK Praha. Ve vypjatém zápase plném zvratů Martin zvítězil nejtěsnějším možným poměrem zásahů 15:14 a dostal se do finále celého turnaje.

Boj o celkové prvenství s obhájcem loňského vítězství a světovou devítkou Pavlem Pitrou byl skutečným vrcholem turnaje. Po dvou vyrovnaných tříminutovkách byl stav 8:8, ale ve třetí už byl jasným pánem situace Rubeš, když Pitru doslova vyhnal z planše a zvítězil 15:9. Karlovarský šerm tak mohl slavit úspěch, na který se čekalo čtyřiačtyřicet roků, posledním „čistokrevným" Varákem na listině vítězů Lázeňského poháru byl totiž v roce 1971 Václav Břicháček!