Jedenáctidenní maraton soutěží absolvovala mezi nastupující elitou kontinentálního šermu i pětice závodníků Lokomotivy Karlovy Vary. „V kategorii kadetů reprezentovali karlovarský a hlavně český šerm Eva Benešová, Nikola Moravcová a Martin Rubeš, který spolu s Natálií Ondráčkovou a Ondrou Novotným startoval i v soutěži juniorů. Eva s Nikolou skončily v konkurenci 93 kadetek na solidním 45. a 46. místě, postoupit do hlavní soutěže mezi 32 nejlepších se jim bohužel nepodařilo. Podobně dopadli junioři, Natálka na 43. místě mezi 75 juniorkami a Ondra mezi stovkou juniorů obsadil 64. příčku, což bylo trochu za očekáváním," vypočítává zisky a ztráty svých svěřenců karlovarský a reprezentační trenér Martin Rubeš.


Nejvytíženějším závodníkem české výpravy byl Martin Rubeš mladší, který startoval ve dvou individuálních a dvou týmových soutěžích. „V kategorii kadetů potvrdil své vysoké ambice a kvality a skončil na úžasném 3. místě a v soutěži juniorů se probojoval do hlavní soutěže a v konečném pořadí stovky startujících obsadil solidní 32. místo," neskrývá hrdost nad výsledky svého syna Martin Rubeš starší. „V týmových soutěžích ale bohužel ani opravdu mimořádné Martinovy výkony nestačily na lepší umístění našich družstev než ve druhé polovině startovního pole," dodává. Bronz Martina Rubeše je vůbec první individuální kordovou medailí pro český šerm v této věkové kategorii. Úspěch, který rozhodně nespadl z nebe. „Cesta k té medaili trvala vlastně tři roky. Po nepříliš povedených evropských šampionátech loni v Chorvatsku a předloni v Rakousku se v Budapešti najednou všechno sešlo a přesně zapadlo do sebe a konečně se povedlo ty roky dřiny a nervů přetavil do bronzu," soudí Martin Rubeš mladší.


Jasnou odpověď má na otázku, zda mohl dopadnout ještě lépe: „Lepší to může být vždycky, i když vyhrajete, tady to ale asi lépe nešlo. Prohrál jsem s Ukrajincem Horetským, který mě v této sezoně porazil už dvakrát. Prostě s ním neumím a on si na mě věří. Před zápasem jsem udělal vše, abych ho konečně porazil, ale byl proti. Na druhou stranu jsem ale také mohl vypadnout podstatně dříve. V boji o osmičku můj poslední zásah zkoumala rozhodčí na videu snad minutu, než mi ho přiznala, kdyby ho dala na druhou stranu, mohlo to dopadnout úplně jinak. I zápas o medaili s Bělorusem jsem celou dobu prohrával, než jsem ho zlomil těsně před koncem." Bronzová z mistrovství Evropy je jistě úspěchem, laťku lze ale nastavit i výše. Jaké cíle má karlovarský kordista před sebou nyní? „Tím nejbližším cílem je dohnat učení ve škole a také trochu si orazit. Moc času na to nebude, už začátkem dubna mě čeká druhý vrchol sezony v podobě mistrovství světa v Poreči, kde budu opět šermovat v soutěžích kadetů i juniorů," svěřuje se s nejbližšími plány Martin Rubeš mladší.