Třinácté dostaveníčko seriálu mistrovství světa hostil uplynulý víkend západočeský Loket. Pořadatelem byl AMK Loket v AČR, který se může pyšnit nejdelší pořadatelskou šňůrou závodů MS.

Sportovní autoritou a zároveň jedním z hlavních partnerů Velké ceny České republiky je Autoklub ČR. K závodu se velice pochvalně vyjádřil jeho prezident Dr. Jan Šťovíček: „Loketská MXGP byla opět svátkem motocyklového sportu. Pro nás letos velice úspěšný závodní víkend díky Víťovi Markovi a jeho titulu mistra Evropy! Ale také díky Petrovi Polákovi, který dokázal vybojovat světový bod. Celý víkend byl hodnocen velice kladně po všech stránkách i ze strany zástupců FIM a Youthstream. Loketští pořadatelé dělají skvělou práci a my se budeme těšit na další ročníky, zájem ze strany promotéra určitě je.“

V Lokti se závodilo celkem v pěti kategoriích. V prestižních třídách MXGP a MX2, dále v MS třídy WMX (ženy) a diváci byli svědky také finálových závodů ME tříd EMX65ccm a EMX85ccm. A to vše za účasti českých reprezentantů.

V nejsledovanější třídě MXGP si Loket podmanil francouzský motokrosař a exmistr světa Romain Febvre (Yamaha, 50b.) Ten již v sobotní kvalifikační jízdě byl nejrychlejší a v neděli po skvělém výkonu ovládl i obě své jízdy. Další světový šampion, Slovinec Tim Gajser (Honda, 44b.), nakonec dojel vždy spokojeně druhý a za obrovských ovací svých příznivců si průběžně ve světovém žebříčku navýšil svůj luxusní náskok na své soupeře. Na stupně vítězů se ještě dostal spolehlivě jedoucí Jeremy Seewer (Yamaha, 40b.) ze švýcarské motokrosové školy, který měl vynikající starty. (skr)

Ilustrační foto
Na úvod přípravných zápasů Energie podlehla Jekatěrinburgu