Jak se připravujete na novou, olympijskou sezonu a jak během léta trávíte svůj volný čas? Tedy pokud vůbec nějaký máte…

V neděli jsem se vrátil ze třítýdenního vysokohorského soustředění v Itálii, kde jsme byli s českou reprezentací. Kdybych to měl shrnout, tak k dnešním dnům, tedy k začátku září, musím říci, že jsem s přípravou maximálně spokojený. Vše probíhá, jak má, a musím zaklepat, i zdraví drží.

V minulých letech se vás držela zranění. Jak jste na tom teď?

Díkybohu dobře. Předchozí dvě sezony mě trápila pata, ale ta je v pořádku. Co se týče dalších neduhů, tak ty jsou také bez problémů. Můžu vše dělat naplno a nemusím se ničím omezovat. Proto vyhlížím následující sezonu s velikým očekáváním. Věřím, že se budu opět prát s těmi nejlepšími.

Vy máte problémy s astmatem. I to je v pořádku?

Tak astma mi samozřejmě nezmizelo. To mám pořád. Toho jsem se nezbavil jako potíží s patou. Na druhou stranu musím říci, že se snažím být dobrým reprezentantem a chci jít příkladem všem tím, že i když má člověk astma, tak může dělat sport na vrcholové úrovni. Nutné je podchytit celou nemoc včas a být stále pod dohledem lékařů. Nesmí se nic podcenit a prostě dbát na rady lékařů.

Závodní sezona se blíží. Kdy poprvé vyjedete na trať ve Světovém poháru?

Tak letos se začíná třetí víkend v listopadu, a to ve Finsku. Pojede se minitour, to znamená, že to budou tři závody během jednoho víkendu.

Do začátku mistrovské sezony zbývají ještě dva měsíce. To je dost dlouhá doba. Jak tento čas vyplníte?

Tak zase tak moc dlouhá doba to není. Když se poctivě připravujete, tak čas letí tak neuvěřitelně rychle. Na výsledky, které předvádíte v zimě, tak musíte následující tři roční období poctivě makat. Pokud se podíváme do programu, tak máme před sebou mistrovství republiky na kolečkových lyžích. Pak následuje třítýdenní soustředění na ledovci v Rakousku, kde budeme ve výšce 2700 metrů nad mořem najíždět první kilometry na sněhu. To bude do začátku listopadu. No a osmého listopadu se již přesouvám do Skandinávie, kde budu trénovat do startu prvního Světového poháru.

Musím se zeptat na olympijské hry v Soči. S jakými cíli budete odlétat?

Cíle? Tak v duchu sním o medaili, ale hlavní není si určit: Chci dvě, tři, nebo pět medailí za sezonu. Pro mě je hlavní závodit s těmi nejlepšími a soupeřit s nimi. Třeba to na tu medaili vyjde. Pokud budu cítit, že jsem pro ni udělal maximum, tak zklamaný nebudu, protože sám sobě budu moci říct, že jsem udělal všechno, co šlo.