Další česká reprezentantka Karolína Grohová skončila na 59. pozici, nemocná Eva Vrabcová Nývltová nestartovala a odjede z Finska domů. Zvítězila druhá žena minulého ročníku SP Therese Johaugová z Norska.

Na desetikilometrové trati mužů čeští zástupci na body nedosáhli. Martin Jakš doběhl na 31. místě a za bodovanými pozicemi zaostal o dvě desetiny sekundy. Aleš Razým a Petr Knop se vešli do šesté desítky, Jakub Gräf byl osmdesátý.

Zvítězil Nor Martin Johnsrud Sundby o 11 vteřin před Alexem Harveyem z Kanady. Mezi specialisty se neztratil ani nejúspěšnější biatlonista současnosti Martin Fourcade. Francouzský čtyřnásobný olympijský medailista doběhl na 22. místě.

Sedminásobná mistryně světa Johaugová měla v cíli prvního distančního závodu sezony bezpečný náskok 17,6 sekundy před Charlotte Kallaovou a připsala si 22. vítězství v SP. Třetí místo obsadila další Švédka Ida Ingemarsdotterová, což ji po pátečním pátém místě ze sprintu vyneslo do čela pořadí SP.

Nováková na vítězku ztratila 46,8 sekundy a dosáhla svého třetího nejlepšího výsledku ve Světovém poháru. „Tohle je moje oblíbenější technika. Jsem spokojená," řekla dvaadvacetiletá Nováková na webu svazu.

„Vím, že jsem v některých pasážích ztratila, mohla jsem na nich pracovat trošku líp, ale to se lehce řekne a na trati hůř dělá, když už člověk nemůže. První desítka každopádně nebyla moc daleko," doplnila Nováková.