Karlovy Vary Před 18 lety stál u příchodu tehdejšího valetuda (předchůdce dnešního MMA) do Karlových Varů. Rukama mu od té doby prošli prakticky všichni karlovarští bojovníci, trénovali u něj i současní profíci Jaroslav Číňan Poborský, nebo Tomáš Thor Kužela. Teď přináší do lázeňského města další galavečer ve smíšených bojových uměních. Seznamte se: Michal Madej.

Sám začínal jako řeckořímský zápasník v březovské Olympii, při vysokoškolském studiu v Plzni si vyzkoušel prvoligové žíněnky, ale sám cítil, že to nebylo úplně ono. „Bylo to hodně okleštěné, chtěl jsem něco, co opravdu ukáže, jaký jsi bojovník," vysvětluje.

Ve světě v té době začaly být populární dnešní zápasy MMA, tehdy známé jako ultimátní zá pasy, nebo chcete- li valetudo. V Americe proběhly první turnaje UFC. „Tady nic takové ho nebylo, hltali jsme to. Z internetu jsme stahovali hodinu jedno video, abychom se mohli podle něčeho učit, jednu techniku jsme nacvičovali týden," vrací se Michal Madej do těžkých začátků. Sám pronikl do tajů smíšených bojových umění poměrně rychle a sklidil řadu grapplingových titulů u nás i v zahraničí, ve valetudu je mistrem Rakouska do 97 kilogramů.

Michal MadejZdroj: Zdeněk Plachý

Pro Karlovaráky si připravil na pátek 3. března spolu s Petrem Procházkou lahůdku: Fight Night 1.- West Collision. Po staré „plechárně" a Lidovém domě se tak premiérově bude stavět klec v hotelu Ambassador. „Ambice uspořádat takový turnaj jsem měl již před deseti lety, kvůli práci a dalším okolnostem k tomu ale nedošlo. Správná chvíle přišla teď, nic se tady dlouho nedělo, řekl jsem si, že do toho půjdu. Chceme udělat tradici, pořádat dva turnaje ročně," přibližuje Michal Madej.

Jedním z důvodů, proč galavečer MMA v lázeňském městě pořádat, je skutečnost, že Karlovy Vary mají podle Michala Madeje velký počet bojovníků. „Je jich tady na počet obyvatel opravdu hodně, Vary si takový turnaj zaslouží. Navíc kluci, co tady trénují, tím mají možnost se ukázat, může to přilákat další zájemce," říká. Že by se Karlovy Vary mohly stát po Praze českou baštou MMA, napovídá fakt, že kapacita sálu 400 míst byla během 14 dní vy- prodána, pořadatelé proto připravili narychlo dalších 160 míst. „Zájem je obrovský," potvrzuje hlavní organizátor.

Michal Madej bude mít v oktagonu přímého svěřence, bývalého hoke- jistu Baníku Sokolov Jana Soukupa. Na zkušenou k němu ale jezdí do Elite Gym Fittness v Chodově pilovat především „zem" i další karlovarští borci, Murad Eldurashev, Shamil Kinzhinov, Lukáš Olejník a mnozí další.

„MMA je všude ve světstrašně populární, u nás má pořád ještě korunku sportu, který dělají nepříliš inteligentní jedinci. Povědomí je malé, když se lidi s MMA

seznámí, uvidí, že je to jiné, není to žádná pouliční rvačka, ale tvrdý sport s jasnými pravidly. Budou z toho nadšení," věří Madej.

A startovka pátečního večera je opravdu„našláplá". Vedle domácích borců uvidí fanoušci i evropskou špičku v podobě Poláka Lukasze Cwikli, v kleci se také představí česká legenda Petr „Monster" Kníže.