Tam někde venku, kde vládne nekompromisní zákon síly, byl zřejmě položen základ, ze kterého dnes těží. Seznamte se: Murad Eldarushev. Na horkokrevném, bojovném Kavkaze musíte být prostě o krok vepředu.

„K bojovým sportům mě přivedla ulice, v Dagestánu je nutností být silnej a umět se za sebe postavit. Když žiješ mezi vlky, tak musíš být taky vlkem,“ oprašuje starou pravdu 30letý MMA fighter, který se představí na březnové Fight Night West v Puppu. Ve škole tak začal dělat bojová umění. Postupně prošel cestou od kung fu přes box až k současnému MMA. Do Karlových Varů jezdil od malička. Muradovi rodiče zde žijí již 23 let. On sám ale zůstával dlouho doma v Dagestánu, v široké rodině, u babičky a dědy.

„Hrozně moc pro mě v životě znamenají kamarádi, bylo velmi těžké je tam nechat a odstěhovat se sem za rodiči,“ vysvětluje. Nicméně před devíti lety nakonec přece jen zvolil směr Karlovy Vary. První kroky vedly k trenéru Michalu Madejovi. „Tam jsem začal s grapplingem, potom jsem poznal Tomáše Kuželu a Jardu Poborského a trénoval jsem i s nimi,“ popisuje. Pro karlovarské MMA bojovníky byl Eldarushev s velmi dobrým bojem v postoji, který si přinesl z boxu, vítaným příspěvkem. U smíšených bojových umění už zůstal.

Sokolov - Karlovy Vary
Obrazem: Sokolov si v přípravě poradil s Karlovými Vary

„MMA jsem si oblíbil nejvíc. Podle mě je to mezi všemi bojovými sporty to nejférovější. Když navíc přijde chvíle a musíte se za sebe nebo svoje okolí postavit a porvat se, tak bude i váš protivník aplikovat všechno, co umí, ruce, nohy, zápas, grappling, takže tohle je ten pravý sport, který vám dokáže pomoct,“ má jasno. Neznamená to však, že by měl sportovec využívat svých dovedností v normálním životě. To Murad důrazně odmítá. „Já osobně vždy maximálně usiluji o to, vyhýbat se veškerým konfliktům, a i když dojde k nějaké takové nepříjemné situaci, tak se to snažím vyřešit slovem,“ říká. V kleci má zatím stoprocentní bilanci. Tři zápasy, tři výhry. Všechny duely absolvoval v Karlových Varech.

„Plánuji v tom pokračovat. Každý zápas je zkouškou a ani jeden není jednoduchý. Těším se strašně moc, ale zároveň to chci už mít za sebou, protože příprava a dieta, to je šílenství,“ směje se. V Puppu ho, stejně jako v předchozích vystoupeních, čeká jako domácího borce znovu pořádně bouřlivé prostředí. Na to teď ale nemyslí. „Podpora je cítit, ale snažím se to vytěsnit a nepouštět si to do hlavy. Tam mám teď jenom svého soupeře, kterého musím v určitý den porazit. Soustředím se teď jen na přípravu,“ prozrazuje.

Ilustrační foto HC Baník Sokolov
Výhra v Bílině. Baník znovu rozhodl ve třetí třetině

Na Fight Night West číslo 3 čeká karlovarského bojovníka titulový zápas a velmi zdatný soupeř – Martin Šolc. „Je silný a zkušený, patří ke špičce českého MMA, ale to mě naopak motivuje, a mám tak ještě větší chuť na zápas,“ hlásí. Murad Eldarushev se kvůli pracovním povinnostem připravuje především v Karlových Varech. Hlavním trenérem je Ladislav Ivančák. „S tím jedeme kondiční, silové tréninky a taky školu boxu. Zápas a grappling momentálně trénuji s Michalem Madejem. Postoj pak u Davida Hunanyana. Co se týče sparingu v postoji, tak na to mám jedny z nejlepších partnerů v Čechách, Shamila Kinzhinova, Davida Hunanyana a občas zajedu na sparing i k Jiřímu Žákovi,“ nechává nahlédnout do přípravných galejí před blížícím se galavečerem MMA v v karlovarském Grandhotelu Pupp. Trénuje většinou dvakrát denně. „Když ale cítím, že jsem přetaženej, tak nějaký trénink taky vynechám a jdu si zaplavat nebo do sauny,“ upřesňuje.

Pokud dotáhne Murad Eldarushev i svůj čtvrtý zápas v oktagonu k vítězství, mohou se fanoušci těšit opět na pořádnou oslavu. „Samozřejmě jim pořádně poděkuju,“ culí se. Fanouškům také patří poslední slova. „Těšte se na 16. března, budou lítat bomby,“ vzkazuje na závěr Murad Eldarushev.

Ilustrační foto.
Ostravští chtěli Karlovarsko překvapit. Nepovedlo se