Do 3.200 m dlouhého testu si na základě svých dosavadních výkonů jednotliví účastníci nesou rozdílné hmotnostní zatížení. Jejich šance na vítězství se tímto teoreticky vyrovnávají. Rozdíl mezi nejméně a nejvíce zatíženým koněm je 11,5 kg. Jednoznačný favorit se ve dvanáctihlavém poli díky tomuto hmotnostnímu rozptylu nehledá snadno.

Zamotanou hlavu při sázení tedy bude možná mít i Karel IV., který se v zastoupení historika a archeologa Jiřího Klsáka zhostí svých panovnických povinností a bude předávat ceny vítězům.

Žádný kůň dosud tento specifický dostih nevyhrál více než jednou. To ovšem můžou změnit hned dva koně – buď vítěz loňský Charros (ž. M. Havelková), nebo předloňský Cheri Honey (ž. J. Palík).

Napodobí tuzemský odchovanec Mystic Golfer (ž. J. Verner) svého otce Torluse, trojnásobného vítěze Ceny města Karlovy Vary z let 2005, 2006 a 2007?
Nejvíce zatíženým koněm, který v Karlovarské dvojnásobné míli triumfoval, byla před šesti lety hnědka Samara Morgan. V podobné situaci bude v neděli hřebec Seep (ž. B. Murzabayev), který se s místní dráhou seznámil vítězstvím při dubnovém dni šlechty.

Ročníku 2010 s velkou převahou vládly klisny. Obsadily všechna tři první místa. Dokáže alespoň jednu z nich napodobit v KDM loni druhá Nirgera (žk. M. Hrouda)? Přidá milovnice zdejší dráhy Lužnice (ž. P. Foret) další cenné umístění? Potvrdí své vytrvalecké předpoklady Sněženka (J. Andrésová), která do dostihu nastupuje s nejmenším hmotnostním zatížením?

Narostla aktuální forma u Khalidora natolik, že jej historicky nejmladší český žokej Martin Laube po dvou letošních druhých a jednom třetím místě dovede k zaslouženému vítězství?

Využije své bohaté dostihové zkušenosti Shadow Moon (ž. I. Koplíková Janáčková), který na plný zásah marně čeká již třetí rok?

Vyplatí se zariskovat a vsadit na úspěch koní, kteří se v této kategorii nebo na tak dlouhé distanci teprve oťukávají? Tedy na Linngara (ž. J. Rája), Soliniho (ž. K. Hlubučková) a Winner Starse (ž. V. Korečková)?

Odpovědi na většinu otázek budou známy před půl pátou odpolední. 

Program dostihového dne
14.30 Cena společnosti Karlovarská Korunní, s.r.o. (V.kat., 2.000 m)
15.00 Cena spol. Jan Becher – Karlovarská Becherovka (IV.kat., 2.000 m)
15.30 Pohár Karla IV. – „Otce vlasti" za podpory Magistrátu KV (III.kat., 1.600 m)
15.50 Dostih poníků
16.15 88. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (II.kat., 3.200 m)
16.45 Cena spol. Loko Trans, s.r.o. (III.kat., 1.200 m)
17.15 Cena spol. Realistic, a.s. (IV.kat., 1.400 m)

                                                                                                                                                                                                            Marcela Klingorová