Kladenský vítěz dlouhodobé části vyřadil mistrovský Liberec a po únorovém zisku Českého poháru může mít domácí double, Jihostroj postoupil na úkor Karlovarska. Finále začne v sobotu. Kladenský celek pod vedením Milana Fortuníka dokázal porazit obhájce titulu Liberec potřetí v řadě, i když tentokrát v jeho hale až po obrovské bitvě v pátém setu poměrem 20:18. Mečboly se střídaly na obou stranách, i domácí Dukla měla dva.

„Závěr byl opravdu neskutečný. Přitom jsme vedli o pět bodů, ale Liberec prokázal, proč je to silný tým. Hlavně zásluhou skvěle servírujícího Patuchy dokázala Dukla nejen umazávat náskok, ale sama se dostala k mečbolům,“ řekl šťastný Fortuník. Naposledy Středočeši vybojovali titul v roce 2010, loni byli šestí. Na jejich skvělé sezoně mají lví podíl i bývalí hráči právě liberecké Dukly Zajíček a Hýský.

Také Jihostroj završil sérii s Karlovarskem 4:2 na zápasy, postup slavil doma po jasné výhře 3:0. „V sezoně se nám příliš nedařilo, vzhledem k jejímu průběhu je pro nás finále úspěch. Věřím, že do něj můžeme vstoupit uvolněně, chceme využít euforie. Určitě chceme mistrovský titul,“ řekl kouč René Dvořák.

Karlovarsko přitom šlo do play-off ze druhého místa po základní části, České Budějovice byly třetí a ve čtvrtfinále potřebovaly sedm zápasů, než vyřadily Příbram. V semifinálové sérii musely oba týmy experimentovat na postu nejúdernějšího hráče, univerzála.
Uzdravený Chilan Gevert ale pomohl Jihostroji do finále, karlovarský Kriško nastoupil od třetího setu, jenže zranění jej limitovalo a porážce už nezabránil. „Překonali jsme krizi, kterou jsme měli ve čtvrtfinále s Příbramí. Lepšíme se zápas od zápasu, na co to bude stačit, to nevím, ale chceme předvádět takové výkony, jaké nás zdobily v semifinále,“ uvedlo libero Jihostroje Martin Kryštof. Domácím pomohla zvládnutá koncovka prvního setu (26:24), další dva už s pomocí výborné obrany na síti i servisu vyhráli větším rozdílem (25:18). 

„Jestliže jsme v Českých Budějovicích ani jednou nevyhráli, tak postoupil Jihostroj zaslouženě. Zvítězila jeho fyzická vyspělost. My se musíme připravit na zápasy o třetí místo,“ řekl trenér Karlovarska Jiří Novák.

Boje o třetí místo se hrají v Karlových Varech v sobotu a neděli vždy od 18 hodin. Soupeřem Karlovarska bude Dukla Liberec. (jč/čtk)