Nejlepší Češka byla nejrychlejší z trojice závodnic bojujících o třetí místo za suverénní dvojicí týmu Ramuden. Nejlepším z mužů eD system Bauer Teamu byl na 31. místě Bob Impola.

Ženské startovní pole roztrhalo už první stoupání na Rozmezí, kde se v čele osamostatnila pětičlenná skupina včetně členky eD system Bauer Teamu Kateřiny Smutné. Česká závodnice brala body na první vrchařské prémii na Kneipě i v polovině závodu na sprinterské prémii.

Vítězem základní části UNIQA extraligy se stali volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko, kteří v posledním vystoupení porazili Liberec 3:1 na sety.
VOLEJBAL: Tak jsme první, no a co, kabina Varáků se otřásala v základech

Pak přišel rozhodující útok Idy Dahlové a Liny Korsgrenové. Dvojice závodnic týmu Ramuden si postupně budovala náskok a za nimi se se stále větším odstupem pohybovala trojice s Kateřinou Smutnou.

Ta brala body i na druhé vrchařské prémii na Smutné louce, kterou projela na 4. místě. „Já se cítila strašně dobře, měla jsem i výborné lyže, takže jsem si věřila na dobrý výsledek. Ty dvě první závodnice jsou fakt rychlé, nechaly jsme je odjet a soustředily se na boj o 3. místo,“ popisovala průběh závodu Smutná v rozhovoru pro Českou televizi.

Závod žen nakonec vyhrála Lina Korsgrenová, Kateřina Smutná si ve svém sedmém startu na Jizerské 50 dojela pro 3. místo, když v závěru setřásla své dvě soupeřky a vybojovala páté umístění na stupních v rámci největšího a nejslavnějšího českého závodu.

Třetí místo obsadila na Jizerské padesátce Kateřina Smutná v trikotu eD system Bauer Teamu.Třetí místo obsadila na Jizerské padesátce Kateřina Smutná v trikotu eD system Bauer Teamu.Zdroj: eD system Bauer Team

„Jsem strašně spokojená! Musím říct, že jsem si na to 3. místo fakt věřila. A také musím poděkovat fanouškům, protože jsem myslela, že nikdo nikde nebude, ale bylo jich tam dost a fandili. Strašně mi to pomohlo,“ přiznala bronzová žena letošní Jizerské 50. 

Mezi muži dojela na první vrchařskou prémii na 11. kilometru čtyřiadvacetičlenná skupina, která se dál rozpadala a v polovině závodu už byla zhruba poloviční. Nejtěžší stoupání na Smutnou louku ji ještě zredukovalo a poslední kilometry absolvovala společně už jen šestice mužů bojujících o stupně vítězů. V závěrečném finiši se přes své soupeře přehnal vedoucí muž seriálu Emil Persson a dojel si pro další triumf v sezoně.

Nejlepším mužem eD system Bauer Teamu byl na 31. místě Bob Impola. Adam Matouš, který absolvoval Jizerskou 50 poprvé v kariéře a v pátek vybojoval třetí místo ve sprinterském závodě, dojel jako 45. a vylepšil tak své maximum. Jonáš Bešťák při své premiéře ve Visma Ski Classics bral 49. příčku.

Seriál Visma Ski Classics bude pokračovat za tři týdny dalším legendárním závodem, Vasův běh je na programu 7. března.