Můžete nám blíže představit běžeckou komunitu Rozběháme Karlovy Vary, kdy vzešel tento nápad založit skupinu pro lázeňské město a jaký byl cíl této skupiny?
Základ naší skupiny tvoří atleti ŠAKu Chodov. O oslovení širší veřejnosti jsme začali přemýšlet, když jsme na svých trénincích potkávali čím dál více samotných běžců. Vyzkoušeli jsme oslovit veřejnost s tréninkem těsně před půlmaratonem, abychom si společně proběhli část tratě. Setkalo se to s úspěchem, tak jsme myšlenku začali rozvíjet.

Jaké tedy byly začátky a jaký byl zájem běžců?
První tréninky jsme absolvovali v Karlových Varech po vzoru skupin Rozběháme Česko v říjnu 2015. K běžcům atletického klubu ŠAK Chodov se přidali první zájemci z řad veřejnosti. Zpočátku nás na trénincích bývalo do deseti. Zájemců poté na trénincích postupně přibývalo, nyní trénujeme již na dvě party. Jedna v Chodově a druhá v Karlových Varech, kdy občas tréninky i spojíme.

Zapojit se do tohoto projektu tedy mohou ostřílení běžci, ale i opravdoví začátečníci?
Ano, trénink je téměř vždy uzpůsoben tak, aby ho zvládli i běžci začátečníci.

Jak probíhají tréninkové jednotky a na co se v nich zaměřujete?
V současné době probíhají tréninky zpravidla dvakrát týdně. Jeden trénink je věnován obecné vytrvalosti, tedy rozvoji základních běžeckých schopností, druhý je potom věnován nácviku techniky běhu, intenzivnějším intervalovým úsekům a posilování. Samozřejmě ti, co to myslí s běháním vážně, musí trénovat i v dalších dnech sami.

Připravujete pro běžce i nějaké závody, ve kterých by mohli poměřit své síly s ostatními běžci?
Závody sami zatím neorganizujeme, v regionu se jich koná dostatek, na silnici i v terénu. Například v Chodově budeme letos pořádat druhý ročník běhu Chodovská vlečka, kde si mohou běžci otestovat svou výkonnost na desetikilometrové trati v ne úplně lehkém profilu tratě v okolí rekreačního areálu Bílá voda. Účastníme se i závodů v seriálu HOPR běžecké ligy Karlovarského kraje, kde jsou zařazeny téměř všechny závody, které se v našem kraji konají.

V Karlových Varech je velkým tahákem půlmaraton, dá se narychlo připravit na tento běžecký svátek během čtyř měsíců, které zbývají do jeho startu?
Na půlmaraton se samozřejmě dá připravit i během tak krátké doby. Rozhodující pro výkonnost v závodě je obecná kondice, s jakou běžec začne pravidelnou přípravu a pravidelný trénink. Při zvládnutí základní vytrvalosti a intervalových úseků stanovíme společně závodní tempo tak, aby běžec závod bez větších problémů zvládl. Ten, kdo se necítí na celý půlmaraton, může si zaběhnout tento závod například ve dvojici, a to 10 a 11 kilometrů.

Určitě se z řad veřejnosti najdou zájemci, kteří by chtěli běhat, ale nenašli odvahu se do takovýchto projektů zapojit. Co byste jim vzkázal?
Určitě se nebojte přijít na náš trénink! Uvidíte, že v naší partě najdete vždy někoho, s kým budete na podobné úrovni, a společně se začnete zlepšovat. A že to jde, uvedu na konkrétním příkladu. Markéta Hanzálková začala do naší skupiny chodit trénovat na podzim 2015 s výkonem na půlmaratonu 2:26 hodiny. V květnu 2016 běžela půlmaraton v Karlových Varech již o dvacet minut lépe. V září pak v Ústí nad Labem dosáhla času jen dvanáct vteřin nad dvě hodiny. V listopadu zvládla i svůj první maraton v Ústí nad Labem v čase 4:27 hodiny. Nyní se chystá s dalšími deseti běžci ŠAKu Chodov na svůj další maraton v dubnu letošního roku ve Vídni.

Kde vás mohou najít potenciální zájemci o běh a na co se mohou těšit?
Termíny a místa tréninků mohou zájemci najít na naší webové stránce Rozběháme Vary – www. rozbehamevary.cz – nebo na facebooku ve skupině Rozběháme Karlovy Vary. Těšit se mohou především na skvělou partu a dřinu. Bez pořádného tréninku se nikam neposunou a v naší partě je i při té dřině vždy výborná nálada. Trénink zahrnuje nácvik správné techniky běhu, posilování, vytrvalostní i rychlostní přípravu. Společně chodíme i regenerovat do bazénu.

Jaké má skupina Rozběháme Karlovy Vary nejbližší plány a cíle?
Cílem je pokračovat v získávání lidí, které běhání baví a společně je bude bavit ještě více. V probíhající zimě se zúčastňujeme mimo tréninky závodů Kadaňské běžecké ligy a v únoru až dubnu nás čekají i další závody v rámci kraje. Někteří z nás pak poběží 1. dubna půlmaratony v Praze nebo v Ústí nad Labem, 23. dubna pak běží část party maraton ve Vídni a další se zúčastní hodinovky na dráze v Sokolově na otestování tempa. Další pak poběží maraton v Praze 7. května a téměř celá skupina se samozřejmě sejde na domácím půlmaratonu v Karlových Varech 20. května. Věřím, že i včetně několika nováčků, kteří se s námi do přípravy zapojí.