Důvod? Téměř dva roky bez tréninku si jistě vybraly svou daň, ale toho se elitní závodník nebojí. Ví, že pouhá vytrvalost není cestou k vítězství. Klíčem je kombinace umění, vytrvalosti a rychlosti v koncovce. O tom, jak k závodu přistoupí, Jiří Magál poví v exkluzivním rozhovoru.

Horská smyčka bude jeden z nejnáročnějších závodů v našich končinách. Máš s podobným typem akce nějakou zkušenost?
Žádnou podobnou zkušenost nemám. Nejdelší závod, který jsem kdy absolvoval, měl sedmdesát kilometrů. Zvládnout Horskou smyčku určitě půjde, jen záleží na tempu.

Jaká vzdálenost trati ti nejvíc vyhovuje?
Nejúspěšnější jsem byl na patnáctikilometrových tratích, takže asi ta. Ale měl jsem moc rád i padesátky.

Jak se dá na padesátikilometrový závod natrénovat?
Amatéři to mají těžší, pro profíka to není problém. Na lyžích se dá i odpočinout. Když jste úplný nováček, tak natrénovat na 50 kilometrů nejde hned. Na druhou stranu, jednou se začít musí a Red Bull Horská smyčka je k tomu ideální příležitost.Red Bull Horská smyčka 2016.

Závod, ve kterém se sice zkracuje vzdálenost jednotlivých okruhů, ale vzrůstá jejich náročnost, je poměrně ojedinělý. Jak tento koncept vnímáš?
Je to hodně zajímavý koncept. Závod bude náročný a napínavý. Profíci se budou chtít vyvarovat vypadnutí, takže rozhodne sprint. Kdo nemá rychlost, má smůlu.

Jak takticky pojmeš závod? Dáš do toho od začátku všechno, nebo budeš spíše vyčkávat?
Svojí taktikou si nejsem úplně jist. Sportu už se věnuji jenom u televize (směje se). Za poslední dva roky jsem natrénoval asi dvě hodiny. Takže i pro mě je taktika tak trochu záhadou.

Jaká jsou na Horské smyčce tvoje výsledková očekávání?
Nemám žádná velká očekávání. Moje lyže už opravdu visí na hřebíku.

V současné době skoro každý alespoň jednou za zimu vyjede na lyže. Jak vnímáš velký rozmach běžkování u nás?
Je to určitě pozitivní. Zvlášť pokud se přidají i děti, tak je to pro lyžování v Čechách velké plus. Jen poslední dobou je velká škoda, že jsou slabé zimy a sníh je na horách jen tři měsíce v roce.

Zvládnou hobby běžkaři Horskou smyčku?
Určitě. Je spoustu hobby cyklistů, co objíždí kdejaký cyklomaraton. Na lyžích je to podobné, jen je podobných závodů bohužel málo.

Jakou bys jim dal radu?
Nebát se pustit do závodu, i když se jim nepodařilo dostatečně natrénovat.

Kde nejradši běháš na lyžích?
Teď už jen s dcerou na zahradě. Ale dřív jsem neměl žádné nejoblíbenější místo. Bavilo mě to úplně všude. Nejvíc ale tam, kde jsem byl zrovna doma.

Máš nějaké oblíbené okruhy v Čechách?
U nás jsem měl nejraději trasy v Harrachově a Jeseníkách.

Na jaké nejzajímavější místo ses během své profi kariéry dostal?
Navštívil jsem Silver Star v Kanadě, to je naprosto dokonalé místo. Pro lyžování jako stvořené.

Jaký nejbláznivější závod jsi v životě absolvoval?
Myslím, že závody, u kterých se musí vypít i nějaké to pivo.

Kdo vyhraje Red Bull Horskou smyčku? Profesionál, nebo hobby běžkař?
Myslím si, že stoprocentně vyhraje profesionál. Zároveň ale musí být dobrý sprinter, protože jen ti nejlepší se probojují do dalšího kola.

Co bys vzkázal přihlášeným účastníkům?
S chutí do toho, vyhrát může každý! 

Red Bull Horská smyčka – registrace

Kdo nechce u velkolepé akce, která je nachystána v Abertamech a je prošpikována adrenalinem, chybět, neměl by váhat a rychle by se měl zaregistrovat na www.redbull.cz/horskasmycka. Přihlásit se však mohou i hobby sportovci, kteří si chtějí Red Bull Horskou smyčku ve společnosti českých sportovních celebrit řádně užít a otestovat tak své lyžařské možnosti. Red Bull Horská smyčka tak zve hobby lyžaře a také zájemce z řad veřejnosti na první ročník adrenalinového závodu. Trasy závodu může absolvovat opravdu každý lyžař, který si tak může vychutnat parádní atmosféru v bílé stopě, kde může poměřit své síly například s kamarády.