V dávné minulosti se jednalo výhradně o vojenská klání, jejichž původním cílem bylo vyzkoušet schopnosti vojenského koně a jezdce. Úspěchu se dočkal pouze jezdec, který dokázal rozložit síly koně na dlouhé cestě, orientovat se v terénu a bezpečně překonávat překážky.

První zmínka o dálkové distanční jízdě, jež vedla z Vídně do Vídeňského Nového Města a měřila osmadvacet kilometrů, pochází z roku 1678.

Atraktivní odvětví jezdeckého sportu se v Karlových Varech zejména v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století těšilo velkému zájmu tamních jezdců. Lázeňské město se může pyšnit hned několika mistry republiky a v minulosti bylo třikrát dějištěm přeborů republikové úrovně.

Sportovní stáj Tandem pod vedením Jany Valdmanové nyní úspěšně navázala na devadesátá léta, kdy závodníci směřovali do areálu dostihového závodiště ve Dvorech na mistrovské i mezinárodní závody.

V sobotu 21. dubna od 10.00 hodin přichází po úspěšné srpnové premiéře a letošním rozjezdovém tréninkovém Rosnickém derby na řadu 2. Rosnické military v kategoriích „Hobby mini“ s překážkami do šedesáti centimetrů a „Hobby ZK“ s překážkami do osmdesáti centimetrů.

Diváci mohou fandit při drezurních zkouškách, rozmanitých terénních jízdách a samozřejmě také při napínavých parkurech.

Marcela Klingorová