V Lahti stihl nejen klasickou patnáctku, ale i štafetu ve svém závěrečném vystoupení na mistrovství světa a hned poté spěchal do švédského Säleno, kde na něj čekal nejen jeho laufařský tým PIONEER Investments, ale také start na 93. ročníku Vasova běhu.

Závod, který se běhá neuvěřitelných pětadevadesát let a měří 90 kilometrů, je pro milovníky bílé stopy laufařskou olympiádou. Mezi 16 tisíci startujícími se neztratil ani Bauerův tým. „Panuje velká spokojenost, vždyť všichni dojeli na bodech,“ spokojeně bilancoval v cíli 'Vasáku' šéf PIONEER Investments Lukáš Bauer.

Nejvíce byl vidět v trikotu Bauerova týmu Rus Ilja Černousov, který skončil při své premiéře šestý, jen tři vteřiny za vítězným Norem Dahlem. „Ztratil to dvě stě metrů před cílem. A sám říkal, že už nemohl. On je maximalista, ale já za něj mohu říct, že jsem moc spokojený. Na prvním Vasáku je to skvělé umístění,“ pochvaloval si Bauer.

Vasův běh je zvláštní závod. Ví to i Bauer, kdy se pověstný chléb láme po devadesátikilometrové dřině až v závěrečném hromadném finiši. „Musím vyzvednout náš servis, protože nám kluci skvěle připravili lyže. Na trati je několik druhů sněhu, ale lyže jely výtečně,“ podotkl k podmínkám Bauer.

Bauer se Vasova běhu účastnil podruhé. Tentokrát ale do Švédska přiletěl rovnou z mistrovství světa v Lahti, kde v týdnu běžel klasickou patnáctku a štafetu. Před závodem se děsil a říkal: „Snad to přežiju.“ Přežil, navíc dojel na 37. místě, což je… „Samozřejmě že spokojenost.“

Bauer však pokořil na 'Vasáku' další historický milník, když celý závod absolvoval soupaž. „Byl to můj druhý závod, který jsem takto jel. Jenže ten první měřil třicet kilometrů, teď jsem se bez soupažové přípravy postavil rovnou na devadesátku. Vzhledem k mistrovství světa jsem k tomu přistupoval s respektem, říkal jsem si, že to nemůžu odjet, ale nakonec ano,“ oddychl si Bauer.“

Do dvou třetin závodu se dokonce držel v přední skupině. Pak se z ní sice i s Janem Šrailem, dalším členem týmu PIONEER Investments, vytratil, přesto oba dojeli v bodované padesátce, když Šrail skončil na čtyřiačtyřicátém místě. Do desítky se mezi ženami dostala i Monique Siegel, což je pro tým další výrazný příděl bodů.

„I když ona si na trati hodně vytrpěla,“ věděl Bauer. Barbara Jezeršek tentokrát nestartovala, neboť se v sobotu účastnila třicítky na mistrovství světa v Lahti. Seriál Ski Classics má volný víkend a pokračuje 18. března laufem v norském Lillehammeru.