„Zadařilo se! V soutěži juniorů se Martin Rubeš, ačkoli věkem patří ještě mezi žáky, po postupu ze základního kola prošermoval v eliminaci až mezi dvaatřicet nejlepších, kde teprve prohrál v boji o postup do šestnáctky s reprezentantem Polska a obsadil celkově 28. místo. Do Ruska jej šermířský svaz vyslal jako nejlepšího kadeta spíš na zkušenou, Martin rozhodně nezklamal, potvrdil svůj talent a svým výkonem překvapil,“ zářil štěstím hlavní trenér karlovarských šermířů (a otec nadějného borce) Martin Rubeš starší.

Podobně úspěšně si na šampionátu v Rusku vedla i Natálka Ondráčková, když po postupu ze základní skupiny v boji o 32 porazila Portugalku a v zápase o postup do 16 prohrála nejtěsnějším výsledkem 14:15 s reprezentantkou Finska a obsadila v Evropě 31. místo.

Úspěšné vystoupení karlovarských nadějí na juniorském mistrovství završil Martin Rubeš startem v soutěži družstev, kde společně s reprezentačními kolegy Pokorným z pražské Humanity, litoměřickým Čuprem a brněnským Choupeničem obsadili skvělé páté místo. Natálku o podobný úspěch připravila prostá skutečnost, že do soutěže juniorek naše republika družstvo nepostavila.

Z Ruska se karlovarská výprava vracela sice už v sobotu, ale domů dojela až v noci na úterý. „Po příletu z Moskvy jsme pokračovali do Vídně na turnaj evropského poháru kadetů. Na startu se sešlo 209 závodníků z 24 zemí. Šermovalo se 13 hodin a Martin s Ondrou Novotným prošli celým tímhle maratonem fantasticky. Zůstali sice před branou osmičky, ale jejich umístění, Ondra skončil devátý a Martin desátý, je i tak skvělý výsledek, na tomto okruhu zatím nejlepší,“ neskrýval hrdost Rubeš starší.

„Podařilo se nám posunout náš oddíl zase o kousek dál, měli jsme špičkové žáky a kadety, a teď se můžeme pochlubit i vynikajícími juniory. Martina i Natálku určitě nemine nominace na dubnový juniorský šampionát v Jordánsku,“ dodal předseda lázeňského oddílu.