„Je to mladý, ambiciózní kluk, který by měl chtít týmu pomoct k nejlepším možným výsledkům," charakterizuje svého nového svěřence trenér Jiří Novák.

Eric Mochalski sportovně vynikal už v rámci systému amerického školství, a tak přišla brzy nabídka ze zámoří, z Evropy. V nejlepším slovinském klubu se Eric ihned zabydlel jako první univerzál a nyní se po dvou úspěšných sezonách posouvá dál, do české extraligy.

„Když jsem se rozhodoval před touhle sezonou, věděl jsem, že česká liga je na vysoké úrovni a trenérské vedení je zde taky kvalitní," svěřil se Mochalski.

„Jsem nadšený, že jsem v Karlovarsku. Oni mi věří, dávají mi příležitost dál snít můj volejbalový sen. Všichni budeme tvrdě pracovat na tom, abychom uspěli v lize a prosadili se i v Poháru CEV."

VK ČEZ Karlovarsko nastoupí v nadcházející sezoně podruhé v řadě ve druhé nejhodnotnější klubové soutěži. Cestu za úspěchem v Poháru CEV má dláždit i Eric Mochalski.

„Pro fanoušky to určitě bude přitažlivé jméno, atraktivní hráč," poznamenal čestný prezident klubu Josef Novotný.

„Jsme rádi, že v klubu zůstal Kriško, Američan ho bude velmi zdatně doplňovat." Dosavadní první univerzál Karlovarska Michal Kriško vytvoří s mistrem Slovinska možná nejkvalitnější extraligovou dvojici diagonálních hráčů.

„Jeho dosah ve výskoku je 354 centimetrů a na bloku 340, z toho bude pramenit jeho sebevědomí," upozornil Josef Novotný na předpoklady amerického univerzála.

„A to je v pořádku, bez sebevědomí se volejbal hrát nedá. Věřím, že mezi těmito dvěma bude zdravá rivalita a s bojem o místo v sestavě poroste jejich výkonnost."

Právě herní kvality teprve rozhodnou o pozici prvního a druhého univerzála. Příští sezona má navíc pro VK ČEZ Karlovarsko tři zásadní vrcholy: extraligu, domácí pohár a evropské soutěže.

„Oba se budou o místo rvát," má jasno trenér Novák. „Já nebudu favorizovat žádného z nich. Hrát bude ten, kdo bude lepší."

ERIC MOCHALSKI
Narozen: 31. července 1992 Manhattan Beach (Kalifornie)
Výška: 200 cm
Post: univerzál
Kariéra: Stanford University (USA), ACH Volley Lublaň (SLO)
Úspěchy: 2x mistr Slovinska, účast v Lize mistrů