Postarala se o to Kateřina Smutná, která se blýskla hned v prvním individuálním pětatřicet kilometrů dlouhém prologu skvělou stříbrnou příčkou.

Do elitní desítky žen se vešla i osmá Roxane Lacroixová. Mezi muži byl z týmu nejrychlejší, a to na devatenáctém místě, Alexis Jeannerod, Jan Šrail byl zase v cíli nejlepším z českých mužů na celkovém dvaačtyřicátém místě.

Na šest soutěžních okruhů v italském Livignu se vydaly jako první ženy a dlouho bylo k vidění poměrně početné pole jedoucí pohromadě. Pro body na jedné ze sprinterských prémií si dojela členka eD system Bauer Teamu Roxane Lacroixová, její týmová kolegyně Kateřina Smutná zase brala body na vrchařské prémii.

„Na prémie se vždycky závodilo, pak se tempo zase uklidnilo a sjely jsme se. Trošku jsem s tím počítala, protože ujet na těch rovinách neměl nikdo úplně šanci,“ ohlédla se za průběhem závodu Kateřina Smutná.

Stoupání přesto zredukovala vedoucí skupinu na polovinu a před těmi posledními, zhruba 2,5 km před cílem, zaútočila suverénka posledních sezón Britta Johanssonová Norgrenová.

Tu se pak vydala pronásledovat Smutná a postupně sjížděla její náskok. Smazat ho už nedokázala, s přehledem si ale dojela pro skvělé druhé místo, se ztrátou 2,2 sekundy za vítěznou Švédkou. „Pořád tomu nemůžu uvěřit! Zase jsem na začátku sezony trochu laborovala se zády, tak jsem si nebyla jistá, jak na tom budu, a byl to masakr, prostě bomba!“ radovala se Smutná.

„I ve stoupáních jsem se cítila dobře. Vždycky jsem využila stromečku, tím jsem pošetřila síly a myslím, že to bylo rozhodující. Britta na konci odjela docela dost v prvním kopci, až jsem si říkala, že je to ztracené a budu se soustředit na druhé místo.

Pak jsem ale cítila, že ve sjezdu ji sjíždím, tak jsem si říkala, že to ještě zkusím. Bylo to pár vteřin, ale ona je fakt silná. Sice měla pomalejší lyže než já, ale holt je pořád ještě ta jednička,“ podotkla ženská jednička eD system Bauer Teamu.

Na posledních stoupáních v závěrečných dvou kilometrech se o vítězích rozhodovalo i mezi muži. V čele startovního pole se během závodu několikrát ukázali členové eD system Bauer Teamu Jan Šrail a Alexis Jeannerod.

Ten se dokázal ve vedoucí skupině udržet do posledních kilometrů, ve zmiňovaných posledních stoupáních už ale na nejrychlejší nestačil a jako nejlepší z týmu Lukáše Bauera dojel na 19. místě.

Nejlepším z Čechů v cíli byl na 42. pozici člen eD system Bauer Teamu Jan Šrail, jeho kolegové Jan Antolec a Pawel Klisz dojeli na 61., respektive 69. místě. Ze zdravotních důvodů bohužel na startu chyběl poslední z členů týmu Ilja Černousov.

Visma Ski Classics bude po úvodním týmovém a individuálním prologu pokračovat opět v Itálii. 14. prosince se jede nově zařazený podnik La Venosta na 40 kilometrů klasicky.