Od předchozího závodu stihl vyladit svůj letoun, v tréninkových letech držel krok s nejlepšími a v sobotní kvalifikaci si pak doletěl pro výborné páté místo. To mu do Round of 14 přisoudilo zkušeného Francouze Nicolase Ivanoffa.

V kvalifikaci si vedl karlovarský rodák výborně. V závodě až do předposlední brány vedl, pak ale Kopfstein obdržel velmi spornou penalizaci, která ho vyřadila z boje o postup. Z kazaňského závodu Red Bull Air Race si tak Team Spielberg odváží 13. místo.

„Jsme si téměř jistí, že penalta byla neopodstatněná, ale teď už se nedá nic dělat a musíme bojovat dál,“ smutně poznamenal ke sporné penalizaci, která znamenala konec, český pilot.

A byla to právě česko-francouzská dvojice, která zahájila nedělní závod nad řekou Kazanka. Jako první vlétl mezi pylony Ivanoff, který si připsal nevýrazný čas 1:03.969.

„Když jsem slyšel Nicolasův výsledek, věděl jsem, že mohu letět bezpečnou linii a zbytečně neriskovat,“ poukazoval Kopfstein.

Ve svém letu pak celou dobu vedl – na všech mezičasech se držel s komfortním náskokem před svým soupeřem. Když prolétl cílem, jeho tým se začal radovat z postupu. Jenže! Vzápětí mu byla přičtena dvouvteřinová penalizace za průlet předposlední branou, která ho odsunula mezi poražené.

Chybný průlet ale nebyl prokazatelný, proto Team Spielberg podal bezprostředně po přistání protest. Neúspěšně.

„S penaltou nesouhlasím. Když jsme se dívali na naše data a videa, tak to neodpovídá tomu, co tvrdí rozhodčí, kteří mají svou kameru velmi daleko. Myslím si, že jsme byli poškozeni, ale takový už je život. Aby toho nebylo málo, trefil jsem během letu ptáka, ale na to se určitě nechci vymlouvat. Nyní už s výsledkem nic neuděláme. A musíme se koukat dopředu a co nejlépe se připravit na další závod.“

Výsledný čas odsunul Petra Kopfsteina na konečné 13. místo, za které si připsal jeden bod do celkového pořadí. Letecký šampionát bude pokračovat o víkendu 13. a 14. července na Balatonu.

Ostrov (v modrém) sice porazil Neratovice (ve žlutém) 4:0, ale na záchranu v divizní soutěži to nestačilo.
Nedbalý odpálil Neratovice, přesto dal Ostrov divizi vale