„Letošní jubilejní ročník byl pro Xterru v Čechách zlomový. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli se závody budou vůbec konat. Xterra Czech Tour jako taková v České republice po čtrnácti letech skončila. Naštěstí se nám ale podařilo, ve spolupráci s Českou triatlonovou asociací, závody zachovat pod novým názvem XTri Ostrov. Vzhledem k důvěře, pořadatelskému zázemí a historii jsme získali status mistrovství České republiky, tentokrát na krátkých tratích typu sprint," vysvětlovala ředitelka Xtri Ostrov Lucie Hostašová.

Na prestiži závodu to však neubralo, spíše naopak. Organizátorům udělali radost závodníci, kterých se sešlo na startu bezmála 400. Ostrov se tak na jeden den proměnil doslova na triatlonovou baštu. „Těší nás, že počet závodníků rok od roku stoupá a na letošních závodech jsme měli rekordní účast 392 závodníků. Masivně roste také dětská základna závodníků v duatlonu," pochvalovala si ředitelka oblíbeného závodu.

Jako první přišla na pořad kategorie hobby a štafety ve svém závodě Xtri Koruna Pralines 2016, na které čekaly distance 400 metrů plavání, 14 kilometrů na kole a vše završili pětikilometrovým během. Celkem se bojovalo o zlaté kovy v osmi věkových kategoriích. V absolutním pořadí mužů ovládl hobbíky Ondřej Pařík z T.J. Sokol Kolín – atletika, druhé místo připadlo Milanu Oslíkovi z Kanoistiky Chomutov a triatlonový bronz urval Dominik Tyrner z LK Škoda Plzeň.

V kategorii žen v absolutním pořadí vystoupala na první místo Barbora Hovorková z Krušnoman Triathlon teamu. Druhé místo brala Eva Rejmanová a na bronzový stupínek vystoupala Renata Zatloukalová z ACES Team Karlovy Vary. Pak už na program přišli eliťáci v čele s českou hvězdou Honzou Kubíčkem. Ti měli na pořadu distance 800 metrů plavání, dvacet kilometrů na kole a pět kilometrů běhu. Kubíček pak urval na ostrovských tratích svůj šestý triumf, který řádně oslavil s přihlížejícími fanoušky v cílové rovince a tento úspěch navíc daroval svému synovi Honzíkovi.

Na druhém místě skončil v závodě Václav Holub, jenž využil zaváhání Pavla Jindry, který zamířil před cílovou rovinkou do jiného koridoru, a doběh do cíle si tak musel zopakovat, takže se nakonec musel spokojit se třetí příčkou. „Jsem ráda, že titul mistra České republiky na 10. ročníku získal závodník právě z Karlovarska. Domácí publikum a atmosféru si zlatý Honza Kubíček uměl i po tak náročném závodě užít, což ukázal svým průběhem v cílové rovince a gestem v cíli," vysekla poklonu vítězi Hostašová.

Pod její taktovkou chce závod v budoucnu získávat ještě více na lesku a slávě. „Rádi bychom načali další desítku XTri Ostrov, proto uděláme maximum pro pokračování závodů. Naším cílem je další růst počtu závodníků s mezinárodními ambicemi," přeje si Hostašová. Desátý ročník Xtri Ostrov 2016 za sebou uzavřel další velmi povedený díl, který sledovalo v jeho průběhu několik stovek spokojených fanoušků a příznivců terénního triatlonu.

„Jubilejního desátého ročníku bychom nedosáhli bez podpory sponzorů. Děkujeme především městu Ostrov a společnostem Koruna Pralines Chocolate a Elektro S. Velké díky za zabezpečení trati a zázemí pro závodníky patří i všem pořadatelům a policii, kteří pomáhají za každého počasí," dodala Hostašová.