Nejenom na domácí scéně, ale i v Evropě už dokážou bodovat Karlovaráci, kteří se upsali ´terénnímu triatlonu´ Xterra.

Zatímco v Česku závodní sezona xterry vrcholila nejdůležitějšími závody Českého poháru v červnu a červenci, Evropa měla vrchol v srpnu a září v závodech Evropského poháru v Rakousku, Německu a naposledy Anglii, kde se pohárový seriál uzavřel. Poslední tři závody byly zároveň poslední možností nominovat se na Mistrovství světa Xterra na Havaji. To byl zřejmě důvod, že se na startu objevili nejenom nejlepší závodníci starého kontinentu, ale i řada špičkových triatletů z USA a Austrálie, kteří se v Evropě připravují na MS. V Rakousku tak startovalo v hlavním závodě 174, v Německu 227 a v Anglii 158 borců a dalších několik desítek triatletů se pokaždé přihlásilo do ´open´ závodů na polovičních tratích pro mladé a ´hobby´ závodníky.

V konkurenci, která jak vidět byla skutečně vynikající, se představili i závodníci karlovarských týmů X–team BaNo a AC Start a jejich výsledky byly vynikající.

V kategorii Elita v hlavních závodech se prosadil Petr Novák z X–teamu BaNo. Startoval ve všech třech a pokaždé byl osmý jako druhý nejúspěšnější český reprezentant za odchovancem karlovarské triatlonové školy Honzou Kubíčkem. Na pódiu, kam pořadatelé zvou první desítku absolutního pořadí, stál vždy obklopen vznešenou společností mistrů světa, vítězů světových pohárů a havajského Ironmanna.

Podobná pocta jen o fous unikla dalšímu závodníkovi X-teamu BaNo Martinovi Jiskrovi, když v hlavním závodě v Rakousku vybojoval 11. místo absolutního pořadí. Jinak ovšem bylo jeho umístění vynikající, vyhrál s velkým náskokem juniorskou kategorii a vyjel si účast na MS.

Dalším úspěšným juniorem X-teamu BaNo je ostrovský Luboš Bachura, který většinou startuje v open závodech, kde sbírá potřebné zkušenosti. V německém Titisee to zkusil v hlavním závodě a hned se postaral o překvapení. Na 28. místě absolutního pořadí podal svůj letos nejlepší výkon, suverénně vyhrál kategorii juniorů (před Martinem Jiskrou) a rovněž si vyjel nominaci na MS. Za zmínku stojí i výkony dalších Karlovaráků, kteří si v závodech EP odbyli svou mezinárodní premiéru. Na stupně vítězů se ve svých kategoriích dokázali probojovat jak Tomáš Eberl a Vojta Veselý z X teamu BaNo, tak Vojta Dědek a Lukáš Trapp z AC Startu.