V sobotu se v jednom ze tří nejvýznamnějších dostihů slavnostního odpoledne prosadili koně trénovaní na Karlovarsku. Prvním z nich byla Velká mostecká cena spol. Litvínovská uhelná (NL, 4.500m). První a třetí místo obsadili svěřenci manželů Váňových, stříbro putovalo do Stráže k trenérce ing. Pavlíně Baštové. V čele se v sedle s žokejem Bartošem většinu dostihu pohyboval stájový i tréninkový kolega loňského vítěze Velké Tiumena, nakonec třetí Silver Regent.

Po posledním skoku se od něho odrazil po bariéře cválající Amber Hill vedený žokejem Váňou mladším (na snímku) a v posledních metrech před cílovou podkovou svedl pohledný a především úspěšný duel se zle dotírajícím Hetmanem Polnym (L. Sedlář). Váňa junior vyhrál Velkou mosteckou cenu poprvé v kariéře a napodobil tak svého otce, který v ní triumfoval s Bejrutem před čtyřmi lety (mj. tehdy na druhé místo odsunul pozdější vítězku Velké pardubické Sixteen). Překážkovou nadvládu bohuslavické centrály rodiny Váňových potvrdil v závěrečné steeplechase dlouhé 3.600m valach Lovran. Reprezentant stáje Marko-Zlín vyhrál jednoznačně po bezchybném výkonu žokeje Josefa Bartoše. Pod jeho vedením čtyřletý bělouš prolomil konečně smůlu a vůbec poprvé ve své závodní kariéře dokončil překážkový dostih.

Žlutický prapor nesla v hlavním dostihu dne tříletá Lymondka, do jejíhož sedla povolal trenér Váňa žokeje Srnce, dvojnásobného derbyvítěze (Polsko a Slovensko) z posledních několika málo týdnů. Ačkoliv se Lymondka chopila nevděčné role a téměř celý dostih určovala tempo, v rozhodujících chvílích se z podstatného dění překvapivě nevytratila a zaslouženě v OAKS (čtvrtý letošní klasický test nejvyšší kategorie, vyhrazený klisnám) obsadila 5. místo. Na karlovarské závodiště, a to do rovin i obou překážkových dostihů, se úspěšný tým Josefa Váni chystá i tuto neděli.

(klin)