V rámci šestého ročníku Xterry Ostrov 2012, který byl součástí celorepublikového Xterra Czech Tour 2012, se rozdávaly tituly mistrů republiky v terénním triatlonu.

„Jako podklad se vystřídá během závodu snad úplně všechno, rychlé asfaltové úseky střídají náročné crossové úseky s prudkými výjezdy i sjezdy," uvedl pro Deník před startem Xterry Ostrov její ředitel Jan Novák. A věděl, o čem mluví. Triatlonisté si během závodu za doprovodu tropických teplot a povzbuzování několika stovek příznivců špičkového triatlonu sáhli na náročných tratích až na dno svých sil.

Na programu měli totiž po startu dětského duatlonu a dalšího závodu juniorů, hobbíků a rodinných či firemních štafet o něco vyšší objemy, a to 1,2 kilometru plavání, 32 kilometrů na MTB kole a vše pak završili desetikilometrovým během.

Nejlépe se nejen s nesnesitelným vedrem, ale hodně náročnou trasou vypořádal v kategorii mužů v konkurenci 57 závodníků triatlet Jan Kubíček z karlovarského AC Start, který tak po zásluze bral titul mistra republiky. Na druhém místě skončil Pavel Jindra a bronz vybojoval Petr Novák.

„Byl to hodně náročný závod, zvláště kvůli třicetistupňovému vedru. Ani si nevzpomínám, kdy jsem se stal naposledy mistrem. V posledních letech totiž vyhrával Xterru hlavně Karel Zadák, který tady letos nestartoval," bilancoval závod v cíli Jan Kubíček.

V ženách pak naplnila roli favoritky v dresu TJ Bižuterie Jablonec bývalá úspěšná lyžařka Helena Erbenová, která uspěla v minulém roce na mistrovství světa na Havaji, kde brala druhé místo, a letos k tomu jako bonus přidala triumf v ostrovském závodě. Erbenová si tak připsala na své konto premiérový titul v terénním triatlonu.

Na druhém místě skončila Hana Kolářová a na bronzový stupínek vystoupala Dagmar Svěráková. „Bylo strašné vedro, ale pro mne to byla dobrá příprava na Havaj," poukazovala vítězka ženské kategorie Helena Erbenová.

Dalším špičkovým závodníkem, který se představil v ostrovském závodě, byl lyžař Lukáš Bauer, který se představil v libovolné štafetě po boku své ženy Kateřiny. V té nakonec skončil na třetím místě. Zahanbit se nenechal ani špičkový triatlonista Martin Krňávek, který se letos objevil v kategorii hobby, kde vybojoval konečné druhé místo.

Výsledky, muži: 1. Jan Kubíček (AC Start Karlovy Vary, 2:23:37,2), 2. Pavel Jindra (Labe Tri Klub, 2:26:42,9), 3. Petr Novák (X-team BaNo Karlovy Vary, 2:28:24,6); ženy: 1. Helena Erbenová (Bižuterie Jablonec, 2:39:14,2), 2. Hana Kolářová (TTK Slavia VŠ, 2:53:49,3), 3. Dagmar Svěráková (VSK FTVS Praha, 2:54:11,6).