Zaměstnavatelů, kteří by zdravotně postižené zaměstnali, je stále málo. Mezi největší patří například karlovarské Vřídlo. To ale zdaleka nestačí pokrýt poptávku. „Přitom od úřadu práce dostává firma, která handicapovaného zaměstná, finanční příspěvek," uvedla Petra Dolejšová, mluvčí krajské pobočky Úřadu práce v Karlových Varech. „Teď jsme v jednání s firmou, která by mohla zaměstnat kolem čtyř lidí se zdravotním postižením v jednom z karlovarských nákupních center. Uvidíme, zda se to podaří," poznamenala Dolejšová.

Už čtyři roky je v evidenci úřadu práce čtyřiapadesátiletá Ludmila Thomasová. „Zatím je to marné, brala bych alespoň nějaký úklid. Práci nemohu sehnat kvůli svému zdravotnímu omezení. Mám pocit, že je to beznadějné," uvedla Thomasová. V obdobné situaci je rovněž o rok starší Miroslav Kokeš. „Je to jednoduché. Je mi pětapadesát a jsem v částečném invalidním důchodu. To je kombinace, která odradí každou firmu. Práci sháním už od ledna a zatím je to beznadějné," podotkl Kokeš.

V evidenci úřadů práce v Karlovarském kraji bylo koncem dubna 1613 lidí se zdravotním postižením, loni jich bylo ve stejnou dobu 1644. V regionu je pak 32 chráněných pracovních míst po handicapované. Skutečnou potřebu zdaleka nemohou pokrýt.

V regionu situace na trhu práce obecně není růžová. A to i přes mírné zlepšení v dubnu. Podle včerejších údajů zveřejněných úřadem práce bylo koncem dubna v regionu bez zaměstnání 17 667 lidí, což je o 1094 méně než v březnu. V průběhu dubna bylo nově zaevidováno 1 561 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo méně o 93 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 73 osob.

Nejvyšší nezaměstnanost byla na Sokolovsku, kde v dubnu nemělo práci 10,4 procenta práceschopných lidí. Proti březnu je to pokles o 0,4 procenta. Bez práce bylo na Sokolovsku 6 697 lidí. Na Karlovarsku klesl podíl nezaměstnaných o 0,5 procentního bodu na 8,6 procenta. V evidenci pracovních úřadů bylo 7 078 lidí. Na Chebsku nezaměstnanost v dubnu klesla o dalších 0,7 procentního bodu na 6,9 procenta. Bez práce bylo na Chebsku 4 485 lidí.

Jednou z obcí na Chebsku, ve které je vysoká nezaměstnanost, je Poustka. Tam je nezaměstnanost 20,3 procenta. „Nyní tu máme tři lidi na veřejně prospěšné práce. Dále pořádáme také nejrůznější brigády, kde mají lidé bez práce možnost si přivydělat," uvedl starosta Jan Ryba.

Na Sokolovsku patří k regionům s největší nezaměstnaností Kraslicko. Město se snaží snížit nezaměstnanost například investičními pobídkami pro nové investory. Kraslice nabízí lukrativní pozemky u hranic za zlomek ceny výměnou za to, že firma postaví nové výrobní prostory a zaváže se k růstu počtu pracovních míst. „Společnost Hachtel postavila novou výrobní halu a zaměstná postupně přes šedesát lidí," řekl místostarosta Otakar Mika.

Míra nezaměstnanosti ve Žluticích je stále bídná. I když se město snaží z dostupných prostředků zaměstnat lidi aspoň na veřejně prospěšné práce. A novinkou je ještě projekt, který podpoří vysoce kvalifikované nezaměstnané. „Je pravda, že letos vytvoříme pět pracovních pozic v rámci projektu pro ZŠ, kde zaměstnáme kvalifikované síly, jako například logopeda, psychologa nebo asistenta pedagoga," řekl starosta Václav Slavík. Žlutice se dále snaží podpořit místní podnikatele. Postaraly se například o osvětlení cesty k závodu, kde se pošívají volanty, a také podporují dopravce, který sváží lidi do práce. (mel, jid, bur, bec)