Průměrný spotřebitel v domácnosti zaplatí v příštím roce za vodné a stočné na Karlovarsku zhruba o 120 korun více.

„Na území osmdesáti sedmi měst a obcí z Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje, které jsou členy Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, se v roce 2011 zvýší cena vodného a stočného v průměru o šest procent,“ uvedla mluvčí Vodáren a kanalizací Věra Štafflová.

„Pro výpočet vodného a stočného v roce 2011 je poprvé uplatňován cenový vzorec, jehož zavedení bylo jednou z podmínek Evropské komise pro vyplacení zadržované části dotace na karlovarský regionální vodohospodářský projekt. Ten byl realizovaný v roce 2007,“ vysvětlil Jaroslav Vojta, předseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech.

Členské obce sdružení schválily cenu na rok 2011 podle tohoto vzorce na valné hromadě už koncem letošního září. Ovšem s tím, že maximální navýšení bude šest procent. Tento limit se nakonec využil, protože podle cenového vzorce by cena vyšla ještě o něco vyšší.

„I po šestiprocentním navýšení vodného a stočného zůstává průměrná cena, která po výpočtu typických ročních odběrů vychází na 55,86 korun za 1 m3 bez DPH (10 procent, pozn. red.), pořád jednou z nejnižších v České republice. Výrazně nižší je i ve srovnání s okolními regiony.

Přitom sdružení investovalo jen v roce 2010 do projektů na obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastruktury zhruba 170 milionů ze svých příjmů. „Ty tvoří nájemné od provozovatele infrastruktury Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, výnosy z akcií sdružení v této společnosti a účelové investiční dotace,“ zdůraznil Jaroslav Vojta.

A proč se cena vodného a stočného zvyšuje? V roce 2011 vzrostou podle vodohospodářů náklady na elektrickou energii, nákup surové vody, ukládání kalů z čistíren odpadních vod i dopravní náklady.

„Zvýšení vodného a stočného je nezbytné, abychom mohli zachovat stávající úroveň služeb v oblasti dodávky pitné vody a odvádění i čištění odpadních vod. A také v dostatečném objemu zajistit údržbu, obnovu a rozvoj provozované infrastruktury,“ vysvětlil Antonín Jágl, ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary.

Pohyblivá složka vodného se zvýší na 28,80 korun za 1 m3, pohyblivá složka stočného na 20,79 Kč za 1 m3. Tyto ceny jsou uvedeny bez DPH.
Pevné složky se zvýší v průměru o 10,5 procenta.