Firma se tak ohradila proti spekulacím o dřívějším ukončení provozu elektrárny, která kromě výroby elektřiny zásobuje teplem také velkou část obcí v okolí, včetně města Sokolov.

„Vzhledem k dobrému stavu zdroje schválilo již loni vedení Skupiny ČEZ dlouhodobou koncepci, která počítá s provozováním Tisové do konce plánované životnosti její technologie. Naplňováním koncepce je například úspěšná konverze parovodu zásobujícího Citice, Bukovany a Habartov na horkovod," uvedl Gult. Posílení bezpečnosti dodávek tepla má pomoci také připojení dalšího bloku elektrárny, tak aby byla jeho výroba maximálně zálohovaná. „Na rok 2014 plánujeme další nákladné akce, opravy turbosoustrojí TG3 a fluidního kotle K12. Investice se plánují ještě na rok 2019, díky nim bude blok B6 schopen provozu podle ekologicky přísnějších standardů i po roce 2020," uvedl Gult.

ČEZ Teplárenská plánuje pokračovat v přeměně sítě na horkovodní pro Královské Poříčí, Březovou a Svatavu. Největší město v okolí, Sokolov, zatím Elektrárna Tisová zásobuje parovodem.

„Každou investici v konečném důsledku zaplatí spotřebitel, přičemž naprostá změna systému centrálního zdroje tepla se do cen tepla promítne více a bezprostředně, než tomu bude při postupném vylepšování stávající sítě," uvedl Gult. Narážel tím na nedávno zveřejněný záměr Sokolovské uhelné, která nabídla Sokolovu i Ostrovu na Karlovarsku napojení na zdroj tepla ve Vřesové přes nové horkovody.

Příslib Sokolovské uhelné udržet ceny tepla tak generální ředitel Gult považuje za nevěrohodný.