I proto firma navázala spolupráci s personální agenturou, která zprostředkovává práci v České republice zahraničním dělníkům. Vzhledem k tomu, že sesterská společnost působí v bulharském Ruse, byli pro spolupráci vybráni kolegové právě z Bulharska.

„Když pracujete pro korporátní společnost, je velmi důležité poznat mentalitu a kulturu vašich zahraničních kolegů. Doufáme, že se nám prostřednictvím našich nových kolegů povede," uvedl jednatel společnosti Gerhard Knop.

Počet výrobních dělníků vzrostl od roku 2013 z 871 na 1069, což činí nárůst o více než 10 procent. Navíc se musí společnost vypořádat s převodem kolegů z nejdeckého do ostrovského závodu, a to z důvodu bydliště zaměstnanců právě v Ostrově a jeho okolí.

WITTE Nejdek od loňského roku spolupracuje také s věznicí v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. „Vzhledem k nedostatku stabilní pracovní síly v našem regionu hledáme prostor pro využití i jiných možností. Jsme rádi, že první měsíce spolupráce oceňují obě strany. Je možné, že někteří ověření vězni mohou být našimi potenciálními zaměstnanci," podotkl jednatel.

Zahraniční pracovníci ani využití kapacit věznice nezasahují podle Knopa do zaměstnávání kolegů z Nejdku a okolí, jak mylně šíří fámy některé zdroje.

„Naopak v budoucnu se chceme v dělnických profesích pro nejdecký závod zaměřit na vyšší podíl zaměstnanců z lokalit Karlovy Vary, Nejdek, Chodov a Nová Role. Nové kategorie kolegů tedy nahrazují loňské české agentury a stabilizují naše stavy. Těšíme se, že tím zajistíme našim kolegům klidnější víkendy a méně přesčasů," komentoval Knop současnou situaci.

Dalším důležitým faktorem pro stabilizaci zaměstnanců v dělnických profesích se ukázalo i ubytování.

Proto se společnost WITTE Nejdek rozhodla převzít zodpovědnost i za tuto část potřeb zaměstnanců a uvolnila jednu vlastní ubytovnu. Stejně tak firma „napřímo" pronajímá od nejdeckých ubytovatelů i další odpovídající kapacity, čímž se zjednodušují obchodní vztahy s lokálními partnery.

„Stejný postup jsme zvolili i při přípravách náboru v Ostrově, kde od samého počátku předpokládáme pro všechny kategorie kolegů možnost zajištění minimálně startovacího ubytování. Předběžně jsme se dohodli na možném využití volných kapacit hotelu Krušnohor v Ostrově, a to jak pro technické a administrativní pracovníky, tak pro dělníky," dodal Knop.