„Počet podnikatelů, kteří by si měli o novou koncesi zažádat, odhadujeme ve správním obvodu Obecního živnostenského úřadu v Karlových Varech na zhruba osm tisíc," říká mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. Z osmi tisíc si o koncesi však zažádalo jen zhruba 750 podnikatelů.

Ti tak na poslední chvíli navštěvují úřad ve velkém. „V posledních dnech registrujeme větší zájem podnikatelů o vydání koncese. My jsme se na větší nápor žadatelů již s předstihem personálně i procedurálně připravili a zavedli jsme taková opatření, aby i úředníci živnostenského úřadu, do jejichž agendy vyřizování žádostí o koncese nespadá, mohli tuto agendu provádět," vysvětlila Kyselá.

Koncese přitom musí mít všichni podnikatelé, kteří distribuují líh i lihoviny. Ty pak následně prodávají jak podnikatelům, tak spotřebitelům.

Posledním dnem, kdy je možné žádost vyřídit, je 17. duben, kdy vám koncese vydají bezplatně. Po tomto datu bude již žádost zpoplatněna a dáte za ni 500 korun. „Navíc pokud živnostníci o koncesi do 17. dubna nepožádají a budou prodávat alkohol, hrozí jim pokuta i v řádu statisíců. Případným prodejem a distribucí alkoholu bez příslušné koncese by se podnikatelé dopouštěli neoprávněného podnikání," varuje mluvčí magistrátu.

Vyřízení žádosti přitom zabere jen několik málo minut. Lhůta na vydání je 30 dnů. „Rozhodnutí o vydání koncese musí nabýt právní moci," dodala Kyselá.