„Letošní zima byla z hlediska stavebních prací komplikovanější. V průběhu ledna jsme se potýkali s nepříznivými klimatickými podmínkami. Teploty dlouhodobě klesly pod přijatelnou teplotu plus 5 stupňů. Vzhledem k nízkým teplotám a době jejich trvání nebylo možné dodržet technologické předpisy pro určité stavební práce. Pro představu, je to zdění nebo stavba monolitických konstrukcí," uvedl náměstek ředitele společnosti BAU-STAV Vít Palivec.

Letošní dlouhá zima komplikovala, co se dalo. „Vzhledem k mírným zimám v minulých letech jsme v harmonogramu stavebních prací s takto nepříznivými klimatickými podmínkami nepočítali a stavební lhůty se u určitých staveb prodloužily přibližně o měsíc," řekl Palivec.

Toto prodloužení se projevilo hned na několika projektech, které s ohledem na počasí nebylo možné dodělat v termínu.

„To se týkalo staveb rezidenčního bytového areálu v ulici Tyršova v Karlových Varech nebo druhé etapy bytového domu a podnikatelského inkubátoru Kanov taktéž v Karlových Varech," vysvětlil Palivec.

Přesto se počasí nepodepsalo na počtu zaměstnaných stavařů. „Firma BAU-STAV nezaměstnává sezonní pracovníky. Naše stálé zaměstnance jsme v tomto období přesunuli na jiné pracoviště," doplnil Palivec.

Mnohé stavební firmy ale nedaly na to, že v posledních letech byla zima krátká, a raději se připravovaly už v létě na možnost, že nebudou moci pracovat venku. „Pro nás třeba letošní dlouhá zima nebyla problém. Celou dobu jsme pracovali uvnitř. Je ale pravda, že jsme se na tyto práce připravovali delší dobu. Letos jsme měli zkrátka štěstí," uvedl Lubomír Mark za JML Stavební ze Sokolova.

Podobně na tom byla rovněž i Karlovarská společnost STASKO. „Na zimu jsme byli řádně připraveni. Dělali jsme například vnitřní rekonstrukce, na které jsme se připravovali už v létě. Ostatně vždycky se snažíme připravit na zimu, jako byla ta letošní. Není to jednoduché, ale my v tomhle měli štěstí," svěřil se Josef Kopfstein.