55. ročník Mezinárodního filmového festivalu se pomalu blíží do finále. Právě toto období je také ve znamení častějších kontrol České obchodní inspekce (ČOI) v restauračních zařízeních. Jak konstatuje ředitel plzeňské pobočky Václav Řezáč, inspektoři zatím nezaregistrovali závažnější porušení ze strany hospodských vůči zákazníkům. Provozovatelé karlovarských restaurací si zároveň posteskli, že festival kvůli covidu už není to, co býval.

"Zatím nám na festivalu operuje jedna až dvě dvojice, které nezaznamenaly žádné větší problémy. Nezaregistrovaly žádné šizení, žádné nalévání alkoholu pod míru, to se týká i jídla. I v tomto případě gramáž odpovídá jídelním lístkům," uvedl ředitel Řezáč. Podle něho tak jedinými prohřešky jsou například chybějící ceny či špatné doklady, které inspektoři řešili většinou rovnou příkazy na místě. "Jedná se zatím asi o takových deset případů. Uvidíme, jak na tom budeme v závěru festivalu, kdy kontroly zesílíme. Chystáme se na ně i s posilami z Plzně," upřesnil ředitel ČOI v Plzni.

V neděli 22. srpna se po několika letech slavnostně otevřel venkovní bazén hotelu Thermal. Tímto dnem se otevřel i veřejnosti.
Bazén u Thermalu je v provizorním režimu, ale pro lidi bezpečný, říká primátorka

Podle něho jsou doby, kdy karlovarští hospodští využívali festival k šizení zákazníků, dávno pryč. "To byl takový rok 2014, 2015, kdy jsme opravdu zaznamenávali nalévání piva i tvrdého alkoholu pod míru, a také dvojích cen - jedny platily mimo festival, druhé se zaváděly během jeho konání. V té době jsme také podnikali i stovku kontrol během festivalu. Jak jsme se ale začali více pohybovat v terénu, prohřešky klesaly. Doufám, že podnikatelé nejsou poctiví jen kvůli tomu, že vědí, že kontrolu mohou očekávat," poznamenal Řezáč.

Ten přiznává, že inspektoři už restaurace tolik nenavštěvují. "Neznamená to ovšem, že bychom je vůbec nekontrolovali. Spíše už jde ale jen o okrajovou záležitost v rámci naší činnosti," dodal ředitel inspektorů s tím, že jsou rádi, když dostanou od zákazníků jakýkoliv podnět k tomu, že byli někde ošizeni.

Barman Jan Šebek a jeho umění.
Barman z Puppu získal bronz na světovém mistrovství

Méně práce nemají během festivalu jen inspektoři, ale také samotní hospodští. "Festival už není to, co býval. Dříve jsme nestíhali celý týden, jaký jsme měli frmol. Teď jsme zvýšenou návštěvnost zaznamenali jen na začátku a doufáme, že tomu budeme opět zase v pátek a v sobotu, kdy festival končí a je před námi víkend. Zatím to není žádná sláva. Covid je hodně znát, ne každý se může prokázat například prodělaným očkováním," konstatovala majitelka restaurace Sklípek v centru města Liliana Orbanová.

Ke změnám došlo i v rámci jídelního lístku v této restauraci. "Dříve jsme menu upravovali, hodně jsme omezovali nabídku. Nyní jsme ponechali všechna nabízená jídla. Jejich ceny jsme letos během festivalu nenavyšovali. Dříve nebylo výjimkou, že jsme trochu zdražovali, bylo to tak o pět až deset korun," uzavřela podnikatelka.