Je to taková obec, kde dávají lišky dobrou noc. Přesto má určitý šarm, který jí dodává malebná příroda, otevřené pláně i blízkost Slavkovského lesa. A právě toho využili myslivci z Lesní společnosti Bečov. Na Statku v Hlinkách postavili a zprovoznili malá moderní jatka.

„Nejsme čistokrevní zemědělci, ale život nás naučil. Uvidíme, zda uspějeme. Bývalé chlévy, kde byl dříve ustájen dobytek, jsme přebudovali na novou provozovnu pro porážku hovězího skotu a výrobu kvalitního masa v systému bio. Vlastníme početná stáda plemen Aberdeen, Angus a Limousine,“ vysvětlil Petr Kužvart, jednatel Statku Hlinky. Zdůraznil, že známkou kvality bude bezstresová porážka a přirozené zrání masa v prostorných chladicích komorách. Součástí provozu je také produkce kvalitní zvěřiny z okolních mysliveckých honiteb.

Hlinky patří pod Stanovice a žije zde kolem sto padesáti lidí. A kolem se pase desetkrát více skotu. Proto Lesní společnost Bečov vybudovala malá jatka právě zde, v budově, kterou vlastní. Jatka stála celkem jednadvacet milionů. „Z toho je devatenáct milionů uznatelných nákladů na čerpání dotací z Programu obnovy venkova, která činí padesát procent,“ vysvětlil Petr Kužvart.

Provozovnu už stavební úřad zkolaudoval a maso zde začnou produkovat už v polovině září.

Jatka jsou postavena podle posledních norem Evropské unie platných od roku 2009. V Hlinkách zatím není kanalizace, proto bylo nutné vybudovat nepropustnou bezodpadovou jímku, která se bude vyvážet. „Nebudou zde žádné hnijící hromady odpadu. Ten budeme skladovat a odvážet jej bude odborná sanační firma. Lidé vůbec nemusejí mít strach, že by je v létě obtěžovaly mouchy a zápach,“ zdůraznili majitelé.

Největší důraz na jatkách je kladen na hygienu a chlad. Teplota místností, kde bude dobytek porážen, nesmí přesáhnout více než sedm stupňů. Práci v hlavním prostoru, kde bude dobytek porážen, chladicích místnostech i bourárně zvládne řezník a jeden pomocník. Třetím zaměstnancem bude manažerka, tedy prodavačka, uklízečka a úřednice pro vyřizování objednávek v jednom. Ředitelem je Václav Knedlík.

Kapacita porážky je pět kusů denně. Majitelé předpokládají, že zprvu porazí pět až sedm kusů týdně. Na porážku vepřů tato malá jatka vybavena nejsou. „My nejsme nuceni porážet vlastní dobytek za každou cenu. To bude podle objednávek. Odbyt připravujeme. Kontaktovali jsme lázeňské hotely v Karlových Varech a nemocnici a prodávat budeme tak zvaně také ze dvora,“ vysvětlil filozofii firmy Petr Kužvart. Prodejnička pro zákazníky je součástí expedice jatek.

„O tyto provozovny je čím dál vyšší zájem, a na venkov patří. Malá jatka mají budoucnost,“ je přesvědčen Jan Pašek ze Strojíren Pálava, které potřebné zařízení do provozovny dodaly.

A záměry do budoucna? V Hlinkách by měla vyrůst ještě výrobna masa, k tomu stake house a zprovozněn by měl být i taneční sál.
Lidovou jídelnu už zdejší využívají. A věřte, že tak skvělý kančí guláš jako od místní kuchařky paní Pasztorkové jste ještě nejedli.