Malé pivovary v Karlovarském kraji, ať už je to Permon Sokolov nebo Zámecký pivovar v Chyších, postupně pronikají také za hranice regionu. Přestože podstatnou část produkce i nadále prodávají v místě výroby a nejbližším okolí, začínají dodávat svá piva do vybraných restaurací, hotelů a prodejen např. v Praze nebo v Plzni. Jejich produkty ovšem mají zůstat výjimečné, oznámili ČTK zástupci pivovarů.


Sokolovský pivovar Permon letos uvaří přes 1100 hektolitrů piva, zákazníkům nabízí několik druhů nefiltrovaných piv, od kvasnicového výčepního světlého přes kvasnicový světlý a polotmavý ležák po tmavý speciál. Kromě toho vyrábí také ochucená piva ovocná. Majitel pivovaru Ladislav Sás konstatoval, že se produkce přiblížila zhruba k polovině kapacity, kterou technologie disponuje. „V příštím roce se chceme dostat k 2000 hektolitrům. Další zvyšování objemu výroby záleží na poptávce a vývoji na trhu,“ podotkl.


Výstav pivovaru v roce 2008 představoval kolem 650 hektolitrů a od té doby trvale roste. Pivo začal Permon vařit nejdříve v Lomnici u Sokolova. Odtud se přestěhoval do většího provozu v Sokolově. Další stěhování následovalo v letošním roce do rekonstruovaných prostor kapucínského kláštera, kde už hodlá Permon zůstat. Podle Sáse je tady zázemí na vaření až 5000 hektolitrů ročně. „Nyní jsme si pořídili novou linku na plnění piva do třetinkových skleněných lahví s hodinovou kapacitou až 2000 kusů,“ poznamenal Sás.


Permon v současnosti až polovinu produkce vyváží za hranice regionu. Hlavně do vybraných restaurací v Praze. Zájem je prosadit se s třetinkami do hotelů, už jsou k mání například v sokolovském Parkhotelu. Majitel pivovaru zvažuje i export do Skandinávie, například do Švédska a Finska. „Zaznamenali jsme odtud zájem. Otázkou ale je, jak vyřešit dopravu a náklady s ní spojené. Příští rok chceme posílit rovněž stáčení filtrovaného piva do klasických sudů určených pro výčepy restaurací,“ dodal Sás.


Zámecký pivovar Chyše uvaří letos rovněž přes 1100 hektolitrů piva. „Jestli se dostane příští rok třeba až k 1500 hektolitrů, což je jeho kapacita, ukáže odbyt,” uvedl majitel Vladimír Lažanský. Pivovar vyrábí jako základní produkt světlou jedenáctku a dvě 12stupňová piva – tmavé a polotmavé. V průběhu roku vaří asi deset různých pivních speciálů. A to od třináctistupňového až po vánoční tmavou dvaadvacítku. „V nabídce nechybí ani speciály velikonoční nebo svatováclavské,“ poznamenal Lažanský.


Většinu piva uvařeného v Chyších lze koupit pouze na místě nebo ochutnat v pivovarské restauraci. Obnova celého areálu panského pivovaru, který vznikl v letech 1839 až 1841, přišla na zhruba 30 milionů korun. Pokud by se zájem o chyšské pivo zvyšoval, pivovar má rezervu na rozšíření výroby. Kromě Chyší točí zámecké pivo jedna z karlovarských restaurací a pivnice v Plzni a Praze, jež patří do Klubu malých pivovarů. „Vaříme také pro jednu restauraci v Ústí nad Labem. S dalším rozšiřováním ale nespěcháme,“ dodal Lažanský.


V Karlovarském kraji byly ještě krátce po roce 1989 i velké pivovary, a to v Karlových Varech a v Chebu. Z areálu chebského pivovaru se stalo nákupní centrum, karlovarský už několik let zeje prázdnotou a chátrá. Vzniklo ovšem hned několik pivovarů malých.

Kromě Sokolova a Chyší si vaří pivo i v Lokti, Velichově a Velkém Rybníku. Malý pivovar vznikne v bývalém sídle karlovarské likérky Jan Becher. V Chebu je nyní opět k mání tamní tradiční značka Chebské Hradní, ale zatím ho vaří v pivovaru Ziegler Brauerei. ⋌