Situace na trhu práce se stále zhoršuje. V Karlovarském kraji se únorový podíl nezaměstnaných zvýšil z lednových 9,2 procenta na 9,3 procenta.Ze statistik ministerstva práce se lze ještě dozvědět, kolik lidí je bez práce v jednotlivých okresech. Jaký je ale vývoj v takzvaných mikroregionech, tedy například na Bochovsku či Tepelsku, to už se momentálně nikdo nedozví. V minulosti přitom nebyl problém tato čísla získat. „Nový program, který využívají úřady práce, to prostě neumožňuje," uvedla mluvčí karlovarského úřadu práce Veronika Dankanicsová. Zda v budoucnu dojde k nějaké úpravě programu, to nedokáže zatím říci.

„Začali jsme využívat nový program a dokážeme sestavit pouze statistiku krajskou, okresní a rovněž po kontaktních pracovištích. Například v okrese Karlovy Vary jsou dvě, karlovarské a ostrovské. Z jejich údajů ale už nelze rozpoznat, jaký podíl lidí bez práce je třeba na Bochovsku. Program jeho tvůrci stále doplňují podle našich požadavků, ale zda tam v budoucnu údaje o mikroregionech budou, to nyní opravdu nevím," podotkla Dankanicsová.

Božídarský starosta Jan Horník byl jedním, který se o údaje související s vývojem nezaměstnanosti v mikroregionu zajímal.

Současnou situaci, kdy se už k těmto číslům nedostane, považuje za nešťastnou. „A to nejsem sám, vadí to i dalším starostům. Těmito čísly jsme mohli argumentovat při mnoha jednáních. Byla i určitou nápovědou, jak to v naší oblastí se zaměstnaností vypadá a co pro to případně můžeme udělat. Takhle jsem se třeba v minulosti dozvěděl, že v Božím Daru máme tři lidi bez práce," poznamenal Horník.

„Čísla o vývoji nezaměstnanosti v regionu sama o sobě problém nevyřeší," domnívá se starosta Štědré František Pánek. Uvedl, že s těmito údaji nepracoval. „Čísla mají smysl, pokud je lze nějak konkrétně využít. Kolik je lidí bez práce, to mohu do jisté míry odvodit od toho, kolik jich posedává před krámem v obci," dodal starosta.

Velichovská starostka Markéta Moravcová údaje o vývoji nezaměstnanosti v mikroregionu dosud nepostrádá. Připouští ale, že by to mohl být problém v okamžiku, kdy bude třeba zpracovat nějakou zprávu a jedním z údajů bude právě vývoj nezaměstnanosti. „Snad bychom se ale k těm číslům nějak dostali," doufá.

Náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) absenci údajů za problém považuje. Podle něho kraj potřebuje údaje o tom, co se děje i v mikroregionech. „Je to ale jen jeden z problémů souvisejících se současnou činností úřadů práce," uvedl.

Bez zaměstnání bylo na konci února v Karlovarském kraji 19.518 lidí, meziměsíčně o 213 více. Jde o dosažitelné uchazeče, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce. Před rokem bylo v evidenci úřadů práce o zhruba 1500 lidí méně.

V únoru bylo v kraji nově evidováno 1453 osob, což je téměř polovina oproti lednu a o 322 méně než v únoru 2012. Z evidence uchazečů o zaměstnání bylo v kraji v únoru vyřazeno 1251 uchazečů, meziměsíčně o 145 méně, meziročně o 286 méně. Proti předchozímu měsíci přibylo v kraji volných míst. Zatímco v lednu jich úřady práce nabízely 948, v únoru to bylo 1051. Nejčastěji hlášená místa jsou recepční, číšník a servírka, kuchař, obchodní zástupce, administrativní pracovník a účetní, zdravotní sestra a lékař. Na jedno volné místo připadá 18,9 uchazeče.

Nezaměstnanost vzrostla meziměsíčně ve všech okresech. Nejvíce lidí bez práce je na Sokolovsku, kde podíl nezaměstnaných dosáhl 11 procent. Okres nabízí 308 volných míst, na jednu pozici tam připadá 23,4 uchazeče. V okrese Karlovy Vary je volných míst 422, což značí 17,7 uchazeče na jedno místo, na Chebsku 321 míst a mírně přes 16 žadatelů na jednu volnou pozici.