„Loni jsem roznášel jen letáky, nic jiného na mě totiž nezbylo, a tak jsem si nakonec ani pořádně nevydělal. Letos jsem si proto zajistil brigádu v předstihu, budu na terase roznášet nápoje," popsal svou zkušenost sedmnáctiletý student Jiří Karlík.

Podobně je na tom celá řada mladých lidí a zajímavých brigád ubývá. Některé internetové pracovní servery už teď nabízí neatraktivní práci nebo jen velmi krátkodobé úvazky.

Ti nejrychlejší mají přesto šanci. V Karlovarském kraji je teď poptávka po hosteskách, promotérech či zapisovatelích. Vydělat si mohou mezi čtyřmi až osmi sty korunami denně. V nabídce je také třeba venčení psů, zmíněný roznos letáků a testování drogistického zboží, kde zadavatel platí 500 korun denně.

Pracovat lze také v cizině. Například ve Španělsku a Řecku shánějí studenty a studentky pro práci pokojských, číšníků, servírek a na pomoc do kuchyně. Za měsíc si může brigádník odvézt domů až 400 eur. Bydlení a strava jsou tam zdarma.

„Nezbytnou podmínkou pro takovouto brigádu je ale znalost angličtiny a místního jazyka," upozorňuje Markéta Malá, zprostředkovatelka práce.

Ideální čas pro hledání přivýdělku je podle ní právě teď. „V červnu už je pak pozdě, studenti jen paběrkují," tvrdí Malá.

Oblíbené a vyhledávané práce v tuzemských hospodách a barech jsou často jen pro vyvolené. „Přes prázdniny zaměstnávám několik brigádníků, ale prakticky jde o rodinné příslušníky a maximálně jejich kamarády," potvrzuje provozovatel jedné z hospod na Sokolovsku Jan Kusý.

Brigádu na léto lze sehnat také na pracovním úřadě. „Na nástěnku dáváme brigády a práce, které nemůžeme nabídnout našim uchazečům," řekla mluvčí karlovarského úřadu práce Veronika Dankanicsová s tím, že zájemci si mohou na léto vybrat i z nabídky klasických volných míst.