„S takovým balíkem energie jsme zajímaví pro dodavatele. Takzvaně se o nás poperou a na tom je založený princip obchodování s energií," tvrdí vedoucí odboru správy majetku při sokolovské radnici Pavel Beran. Do sdružení patří Karlovy Vary, Cheb, Loket, Kraslice, Chodov, Kadaň, Františkovy Lázně, Ostrov a Aš.

Sdružení deseti měst nakoupilo elektrickou energii celkem pro 133 organizací a subjektů majetkově zřízených a ovládaných jednotlivými městy. Příprava a organizace veřejné zakázky trvaly více než jeden rok.

Celkem se soutěžila dodávka elektrické energie pro 1491 odběrných míst nízkého napětí a dodávka elektrické energie pro sedm odběrných míst vysokého napětí.

„Úspory na silové elektřině jsou uvedené včetně DPH a jsou vyčísleny za předpokladu stejné spotřeby elektřiny, jaká bude i v letošním roce. Vyčíslené úspory jsou velmi výrazné a bylo jich dosaženo díky společnému postupu a spolupráci uvedených subjektů, jež se uskutečnily v uvedeném objemu historicky poprvé v rámci České republiky," upřesnil Beran.

Sokolov má v současné době 242 odběrných míst u městských organizací. Úspory za silovou energii jsou vyčísleny za předpokladu stejné spotřeby jako v předešlém roce. Jsou velmi výrazné a byly prý dosaženy díky společnému postupu a spolupráci uvedených subjektů.

„Zajímavostí je, že dodavatel může být levnější než výrobce," dodal Beran. S elektřinou se totiž obchoduje na burze, a tato situace tedy může nastat.

Díky růstu distribuční části plateb za elektrickou energii a z důvodu podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů však ve výsledku uvedená úspora znamená prakticky jen to, že celkové náklady na nákup energie zůstanou přibližně ve stejné výši jako minulé období.

O distribuci elektrické energie totiž soutěžit ze zákona nelze, ta náleží nadále ČEZ.

Ušetřené peníze budou moci jednotlivá města použít pro jiné projekty a účely. Dalším městem regionu, které nakupuje elektřinu na burze, je Horní Slavkov. Pro něj ji však nakupuje Karlovarský kraj. Ušetřil mu tím čtvrt milionu korun.

„Do centrálních nákupů jsme zapojili naše příspěvkové organizace, tedy nemocnice, školy nebo domovy pro seniory. Oslovili jsme také města a obce a nabídli jsme jim možnost účastnit se v tomto systému nákupů, aby stejně jako kraj měly šanci výrazně ušetřit," konstatoval hejtman Josef Novotný.

Stejně je tomu podle něj letos a například úspory při nákupu energií budou oproti ceníkovým cenám nemalé. Pokud města a obce zachovají v roce 2015 přibližně stejnou spotřebu jako dosud, ušetří kraj centrálním nákupem městu Mariánské Lázně téměř jeden milion korun, Hornímu Slavkovu čtvrt milionu korun nebo Teplé téměř 200 tisíc korun za rok.

„Centrálním nákupem silové elektřiny se Karlovarskému kraji, městům a krajským organizacím podaří ušetřit příští rok celkem asi 9 milionů korun," dodal závěrem hejtman.