Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro chleba jezdí do Žandova

DOLNÍ ŽANDOV - Bochník připravuje malá rodinná firma podle tradičních receptur.

18.5.2007
SDÍLEJ:

Pekař Petr HnatFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Pekař peče housky, uždibuje kousky… Tu říkanku zná snad každé malé dítě. V malé rodinné pekárně v Dolním Žandově u Mariánských Lázní však housky nepečou, a když, tak jenom výjimečně. Zato chleba, tím je tamní Hnatovo pekařství proslulé. Pro ještě teplý vonící boží dar se sem sjíždějí lidé z širokého okolí. „Týdně napečeme v průměru tak pětačtyřicet dávek. Z každé se vytvaruje na šedesát kilogramových bochníků,“ vypočítává po chvíli přemýšlení jeden z majitelů firmy, šestatřicetiletý Petr Hnat.

Spolu s ním firmu vlastní také jeho rodiče. „Část toho, co upečeme, prodáme sami přímo v naší prodejničce, většinu ale rozvážíme. Zásobujeme převážně Mariánské Lázně, menší část produkce směřuje do Chebu.“ A proč je chléb z malé rodinné pekárny tak oblíbený? Podle Petra Hnata je to zejména fakt, že se jedná o chléb vyráběný tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. „Chléb vyrábíme z čistě přírodního kvasu a do těsta nepřidáváme žádné chemické látky, které zlepšují kvalitu mouky nebo prodlužují trvanlivost finálního výrobku.

Na tom, že se jedná o čistě přírodní produkt, si u nás zakládáme a nijak do léty prověřeného procesu výroby uměle nezasahujeme,“ konstatoval Petr Hnat. To, že chléb vzniká podle tradičních receptur, s sebou nese i jisté komplikace. Například než začnou v pekárně péci v neděli čerstvý chléb, musí s jeho výrobou začít mnohem dříve. „V sobotu ráno je nutné kvas namočit, večer se musí zahustit. V neděli ráno nás čeká ředění hmoty a teprve odpoledne se může začít s vlastním pečením.

Pokud se použije chemický kvas, je proces jednodušší. Ale ten u nás nenajdete.“ K tomu, aby se chleba pečený tradiční technologií povedl, je zapotřebí nejen dodržet podmínky důležité pro růst kvasu, ale především uhníst bochník z kvalitních surovin. „V tomto případě opravdu nejde ošidit nic. Proto si vybíráme jen dodavatele, který naše přísná kritéria na kvalitu mouky dokáže splnit,“ dodal Petr Hnat. Dolnožandovská pekárna nabízí nejen klasický pšenično–žitý chléb, ale navíc ještě čtyři druhy celozrnných chlebů–slunečnicový, otesánek, labužník a vícezrnný. Doplňkově zde nabízejí i několik druhů sladkého pečiva.

18.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Na tržiště přijedou farmáři

Mezinárodní taneční soutěž Grand Prix v Chebu bude mít letos výročí 25 let.

Prestižní taneční soutěž slaví čtvrtstoletí

Amatérští autoři z celé země píšou do krajské knihovny

Karlovy Vary - Každý amatérský autor z České republiky se může zúčastnit literární soutěže, kterou letos už pojedenácté vyhlásila karlovarská krajská knihovna.

PODÍVEJTE SE: Naturální kulturistika pohltila Thermal

Karlovy Vary – Svátek naturální kulturistiky a fitness? Ano, přesně tak. Fanoušci tohoto sportu si přišli během sobotního dne zcela jistě na své. Na programu totiž byl ICN European Natural Cup 2017 v naturální kulturistice a fitness.

Předjíždějící motorkář skončil v nemocnici, auto je jen nabořené

Karlovy Vary - Řidič osobního automobilu srazil motorkáře, který ho předjížděl. Motorkář byl s těžkým poraněním páteře letecky transportován do nemocnice.

Dvě hromadné nehody způsobili řidiči náklaďáků

Karlovarsko – Dvě hromadné nehody, při nichž to naštěstí odnesly hlavně plechy automobilů a záchranáři pomáhali jen jednomu lehce zraněnému, se staly v pondělí. Obě měli na svědomí řidiči náklaďáků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení