VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro chleba jezdí do Žandova

DOLNÍ ŽANDOV - Bochník připravuje malá rodinná firma podle tradičních receptur.

18.5.2007
SDÍLEJ:

Pekař Petr HnatFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Pekař peče housky, uždibuje kousky… Tu říkanku zná snad každé malé dítě. V malé rodinné pekárně v Dolním Žandově u Mariánských Lázní však housky nepečou, a když, tak jenom výjimečně. Zato chleba, tím je tamní Hnatovo pekařství proslulé. Pro ještě teplý vonící boží dar se sem sjíždějí lidé z širokého okolí. „Týdně napečeme v průměru tak pětačtyřicet dávek. Z každé se vytvaruje na šedesát kilogramových bochníků,“ vypočítává po chvíli přemýšlení jeden z majitelů firmy, šestatřicetiletý Petr Hnat.

Spolu s ním firmu vlastní také jeho rodiče. „Část toho, co upečeme, prodáme sami přímo v naší prodejničce, většinu ale rozvážíme. Zásobujeme převážně Mariánské Lázně, menší část produkce směřuje do Chebu.“ A proč je chléb z malé rodinné pekárny tak oblíbený? Podle Petra Hnata je to zejména fakt, že se jedná o chléb vyráběný tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. „Chléb vyrábíme z čistě přírodního kvasu a do těsta nepřidáváme žádné chemické látky, které zlepšují kvalitu mouky nebo prodlužují trvanlivost finálního výrobku.

Na tom, že se jedná o čistě přírodní produkt, si u nás zakládáme a nijak do léty prověřeného procesu výroby uměle nezasahujeme,“ konstatoval Petr Hnat. To, že chléb vzniká podle tradičních receptur, s sebou nese i jisté komplikace. Například než začnou v pekárně péci v neděli čerstvý chléb, musí s jeho výrobou začít mnohem dříve. „V sobotu ráno je nutné kvas namočit, večer se musí zahustit. V neděli ráno nás čeká ředění hmoty a teprve odpoledne se může začít s vlastním pečením.

Pokud se použije chemický kvas, je proces jednodušší. Ale ten u nás nenajdete.“ K tomu, aby se chleba pečený tradiční technologií povedl, je zapotřebí nejen dodržet podmínky důležité pro růst kvasu, ale především uhníst bochník z kvalitních surovin. „V tomto případě opravdu nejde ošidit nic. Proto si vybíráme jen dodavatele, který naše přísná kritéria na kvalitu mouky dokáže splnit,“ dodal Petr Hnat. Dolnožandovská pekárna nabízí nejen klasický pšenično–žitý chléb, ale navíc ještě čtyři druhy celozrnných chlebů–slunečnicový, otesánek, labužník a vícezrnný. Doplňkově zde nabízejí i několik druhů sladkého pečiva.

18.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divizní fotbalisté FC Slavia Karlovy Vary zahájili v pondělí neoblíbenou zimní přípravu.
13

Slávisté zahájili zimní galeje, čeká je náročná šichta

Ilustrační foto.

Kruhové objezdy si města zvelebují

Ski Classics: Šéfa Bauera potěšil skvělým bronzem Rus Ilja Černousov

Seefeld – Skvělé, skvělé, skvělé. První individuální závod sezony a první stupně vítězů. Tak se v Seefeldu prezentoval člen Bauer Ski Teamu Ilja Černousov, který vybojoval v 60 km dlouhém Kaiser Maximilian Laufu třetí příčku.

Dr. Filipitch, král české slam poetry

Karlovarský kraj - Stačí si přečíst knihu od Haruki Murakamiho nebo poslechnout píseň skupiny White Lies a máte mě přečtenýho!

OBRAZEM: Netradiční koleda

Karlovy Vary - Ve znamení Tříkrálové sbírky byl začátek nového roku. Koledníci s kasičkami se vydali do ulic malých obcí i velkých měst, aby vybrali peníze na pomoc potřebným lidem.

FOTO: Sněžení opět komplikuje dopravu, popadané stromy poškodily auta

Karlovarsko – Husté sněžení ve středu opět komplikuje dopravu na Karlovarsku, především pak na silnici mezi Ostrovem a Damicemi ve směru na Chomutov.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>