VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pekárna Singer a vnuk má tradici

TACHOV - Rodinný podnik znovu vytvořil Jan Trávníček téměř z ničeho. Bylo mu tehdy pouhých osmnáct roků.

21.5.2007
SDÍLEJ:

Pokračovatel rodinné pekárny Jan Trávníček se v současnosti nejraději věnuje specialitám. Na snímku právě připravuje várku svatebních koláčků.Foto: DENÍK/ Hana Štorkupová

Tradice pekařství Singrů v Tachově sahá až do roku 1945, kdy se do Tachova přestěhoval dědeček nynějšího majitele. „Děda začínal od píky. Bylo mu třicet tři let. Peníze si vypůjčil, kde se dalo. Něco mu půjčili sourozenci a něco pokryl úvěr,“ vzpomíná Jan Trávníček, nynější pokračovatel rodinného řemesla. Ve dvaapadesátém stát pekárnu zabavil. „Dědeček přesto ve firmě, která fungovala pod státní správou, i nadále pracoval až do sedmdesátých let minulého století, kdy odešel do důchodu,“ říká majitel, který k obnovení tradice našel sílu a rozhodně nelituje. „Po převratu jsem se rozhodl jít na střední potravinářskou školu do Pardubic.

Praxi jsme získávali ve velkovýrobnách, k těstu jsem se vůbec nedostal,“ uvedl pekař. Těsto si jezdil osahávat do Německa. „Přes léto jsem se učil na stážích v pekařství Schmid, kde jsem toho poznal nejvíc. Navíc jsem získal i přátele,“ upřesnil Trávníček. „V květnu v devadesátém čtvrtém jsem maturoval a už v září toho roku jsem otevíral. Kromě pece tady nebylo nic. Ze začátku mi nechtěli poskytnout ani úvěr. Bylo mi teprve osmnáct. První půlrok jsem jel nonstop,“vzpomínal Trávníček. „Dědeček byl na mne hrdý. Dokonce omládl snad o deset let a chodil mi sem pomáhat vyndavat plechy,“ dodal. Recepty zdědil po zakladateli rodinné firmy. „Nové probírám se známými.

Často se novinky před prodejem dělají stylem pokus - omyl,“ doplnil s úsměvem pekař. V současnosti se v prodejně dělá čtyřicet pět druhů výrobků. Rohlíky se prodávají už jen jako doplňkový sortiment. Denně se peče přibližně tisíc kusů. „Já se spíš už věnuji specialitkám, jako jsou koláče a dorty. Inspiruji se, kde se dá,“ podotkl. Pekaři mají obrácený životní styl. „V práci začínám v šestnáct hodin. Všechno se peče přes noc. Navíc je v dnešní době velký problém sehnat dobrého pekaře,“ posteskl si majitel. Do budoucna by chtěl podnikatel rozšířit. Plánuje, že bude mít pobočky i na jiných místech regionu.

21.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek

Na univerzitě přednášejí odborníci seniorům o zdraví. Zájem je velký

Prezident Miloš Zeman se svou ženou Ivanou volili 12. ledna na pražských Lužinách v prvním kole prezidentských voleb.
37

Kampaň Zemana začala útokem na „vítače Drahoše“

Na telefonu jsou podvodníci

Karlovarsko - Více případů, kdy neznámý pachatel volá na telefonní čísla seniorům a pod různými záminkami od nich láká vysokou finanční hotovost, zaznamenala policie.

Město Žlutice pořídilo pro místní kompostéry, stačí si jen zažádat!

Žlutice - Čtyři sta kompostérů do domácností, to je novinka letošního roku pro obyvatele Žlutic.

Kluci viděli, jak je špička první ligy daleko, říká kouč Pavel Horváth

Plzeň – Jako hráč pamatuje v dresu Viktorie největší úspěchy a v Plzni prožil sezony, na které se nezapomíná.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>