„Už je to likvidační. Na jaře se to stalo v době, kdy je největší návštěvnost. Teď se lidi nestihli ani rozchodit po uzávěře, protože mají ještě jiné starosti, ale přesto někteří přišli. A teď nás zase zavřou, je to hrozné,“ uvedl Pavel Kříž, který v Příbrami provozuje Afitness Příbram.

Podobně to vidí Hana Moštíková, která provozuje BeFit Club v Příbrami. „Co se týká klientů, tak poté, co jsme 3. prosince znovu otevřeli, tak začali chodit, měli zájem o cvičení i přesto, že museli cvičit s rouškou. Vytvořili jsme pro ně i různé lekce navíc, abychom obohatili provoz,“ řekla. Žádný z členů podle jejích slov členství nezrušil nebo nepřerušil, navíc se jim prodloužili permanentky o dobu, co muselo být fitness zavřené.

Stánek Mandlárny na Zelném trhu musel jeden den zavřít, druhý den už mohl po změně opatření opět prodávat.
Otevřít, zavřít, otevřít. Je to k smíchu, reagují na opatření stánkaři

Zatímco někteří provozovatelé zvažují, zda budou vůbec své dveře otevírat, oslovené provozy se k tomu chystají. „Máme v plánu otevřít, až to nějak půjde. Pandemie se někam hne, proč likvidovat provoz. Budeme ale přemýšlet o úpravě režimu, nebo služeb,“ uvedl Pavel Kříž. Přemýšlí třeba, že by klientům nabídl solárium.

Složitá byrokracie

Hana Moštíková hodnotí byrokracii kolem kompenzačních bonusů jako velmi složitou. „Podařilo se nám něco od státu získat, což je fajn, ale dávají nám nájemné ještě zpětně za předešlé vlny, což je pro nás finančně složité,“ popsala. Podle její zkušenosti formuláře zaberou dlouhou dobu, úřady také nereagují tak rychle, jak by si představovala. Kritizuje ale především zavírání fitnessů.

Tomáš Prouza
Kvůli vládě to opět odnesou ti nejmenší podnikatelé, varuje Tomáš Prouza

„Jsem sám aktivní sportovec. Kdo jde cvičit, tak ví, že je zdravý, nikdo nemocný cvičit nepůjde. To se spíše člověk nakazí v přeplněném obchodu, vidím v praxi, jak se dodržují rozestupy,“ přidává se i Pavel Kříž. „Nevidím smysl v tom zavírat a omezovat fitka, kam chodí lidi, kteří na tom jsou zdravotně dobře. A kdo má pocit, že mu dobře není, tak přece nejde sportovat. To je stejné jako když byla chřipka,“ dodal.

Posilovny v době koronaviru
- podle aktualizovaných pravidel protiepidemiologických opatření se v pátek zavírají mj. právě fitnessy
- provozovatelé upozorňují, že na šíření koronaviru jsou rizikovější jiná místa, než právě posilovny
- byrokracii kolem kompenzačních bonusů hodnotí jako složitou